Már tavasszal jöhet az adótörvény-javaslat

2010.05.14. 13:53
Varga Mihály tényfeltáró munkacsoportjának eredményeire várunk – jelentette ki Matolcsy György a pénteki parlamenti alakuló ülésen azzal kapcsolatban, hogy mikorra lehet számítani konkrét intézkedések, költségvetést érintő döntések bejelentésére.

A leendő gazdasági miniszter annak az elvi lehetőségét sem zárta ki, hogy még a tavaszi ülésszakban adótörvény javaslatokat nyújtsanak be a parlamentnek, de mint hangsúlyozta, minden intézkedés, „a tartalom és az időzítés is” a költségvetés tényleges állapotának függvénye.

Az IMF-el és Brüsszellel való hivatalos tárgyalásokkal ugyancsak megvárják a felmérés eredményét, ugyanakkor a háttértárgyalások már most is folynak. Matolcsy nem számít arra, hogy a görög válság és az euróállamokban történő megszorító csomagok érdemben befolyásolnák a tárgyalások menetét. A „saját gondjaink megoldása lesz a legnehezebb” – mondta.

A Bajnai-kormány betartotta a szabályokat és a megállapodásokat, belül maradtunk azokon a kereteken, amelyeket az EU és más nemzetközi intézetek számunkra megszabtak – ezt már Balázs Péter volt uniós biztos és külügyminiszter mondta, aki szerint ezen a pályán kell továbbra is haladni. Balázs szerint a korábban rögzített számok fellazítására most még kevesebb esély van, mint korábban, a világban zajló folyamatok most éppen arról szólnak, hogy milyen súlyos következményei vannak annak, ha néhány ország fellazítja a pénzügyi fegyelmet.

Ha egy házat úgy kell felújítani, hogy közben kívül orkán erejű szél tombol, az nem könnyíti meg a munkát, de nem is teszi reménytelenné azt - mondta Varga Mihály, a költségvetés helyzetét feltáró bizottság vezetője azzal kapcsolatban, milyen esélyeket lát a hiány elengedését célzó tárgyalások sikerére az IMF-el és az EU-val. Mint mondta végső jelentésüket augusztusra tehetik le, de valamikor május végén-június elején egy részjelentést letesznek az asztalra, a kormányzati munkát segítendő, illetve annak érdekében, hogy a szélesebb nyilvánosság is pontosabb képet alkothasson a gazdaság valós helyzetéről.

Kovács Árpád az Állami Számvevőszék (ÁSZ) volt elnöke szerint hat százalék lehet az idén a magyar költségvetés hiánya részben az alapfolyamatokból, részben pedig állami óriásvállalatok (MÁV, BKV), és az egészségügyi rendszer adósságainak egyszeri konszolidációjából adódóan. Az ÁSZ volt elnöke nem kívánt arról nyilatkozni, hogy a Számvevőszéket mennyiben érintheti az új kormánystruktúra illetve, hogy érzékel-e bármilyen szándékot az ÁSZ szerepének, funkciójának megváltoztatására.

Az alakuló ülésre megérkezett Simor András, a jegybank elnöke is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni.