Móra Ferencről nevezik el az új Tisza-hidat

2010.05.17. 10:56
Véget ért az M43-as autópálya hídjának nevére kiírt online szavazás. Az 1500 névjavaslatból öt került a döntőbe, ezek közül elsöprő többséggel nyert a Móra Ferenc név. Hivatalos döntés júniusban lesz.

Véget ért a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a szegedi önkormányzat által közösen indított kampány az M43 autópálya nyomvonalán épülő Tisza-híd elnevezésére – közölte hétfőn a NIF. A döntőbe jutott öt névjavaslatból hatalmas fölénnyel, a szavazatok 51 százalékával a Móra Ferenc lett a győztes, így elkészülte után a híd Szegeden íróként, újságíróként közismert, de muzeológusként is dolgozó, 1934-es haláláig a városban élő Móra nevét viseli majd.

A döntőbe jutott nevekre több mint tízezren szavaztak, derül ki a NIF közleményéből. A második legtöbb kattintást a Napfény híd elnevezés kapta (19 százalék), szinte holtversenyben a Szent-Györgyi Albert híd névvel (18 százalék). A döntős névsorban szerepelt még a Gyevi híd és a Radnóti Miklós híd elnevezés is.

Az M43-as autópályán épülő új Tisza-híd névadási kampánya március 12-én indult. Az első körben bárki javaslatot tehetett a híd nevére. Ebben az április 16-ig tartó körben csaknem 1500 különböző névjavaslat érkezett be, amelyből egy szakmai zsűri választotta ki az öt döntős nevet.

Hogy valóban Móra Ferenc lehessen a híd névadója, arról az úgynevezett földrajzinév-bizottságnak kell döntenie. Ez a testület legközelebb júniusban ülésezik, így hivatalos döntés a jövő hónapban várható a névről.

A 661 méter hosszú hidat – valamint az 5-ös út és Makó között teljes M43-ast – elvileg idén augusztus 31-ig kell elkészíteni, tehát ősszel már használhatják azt az autósok. Azonban egyfelől a híd építése a zord időjárás miatt a tervezettnél lassabban haladt, másfelől a múlt héten ki nem fizetett alvállalkozók múlt csütörtökön bontani kezdték a sztrádának a 47-es főút és a Tisza közötti részét.