A PSZÁF szerint egyre több adós kerül veszélybe

2010.05.19. 16:56
A magyar pénzügyi szektorra leselkedő kockázatok főként a hitelpiacon összpontosulnak: idén tovább romolhat a hitelek minősége, nem áll meg a nem fizetők részarányának növekedése, az utóbbi két évben végrehajtás alá került 30 ezer lakóingatlan újabb több tízezerrel gyarapodhat - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének idei első Kockázati jelentéséből. Különösen veszélyeztetettek annak a 90 ezer lakossági jelzáloghitel-szerződésnek az adósai, akiknél már fennáll a 90 napon túli fizetési késedelem.

A magyar pénzügyi szektor kockázatai tavaly mérséklődtek a 2008-ik évihez képest, de a veszélyeztetettség változatlanul magas, és ez főként a hitelpiacon összpontosul - derül ki a PSZÁF idei első Kockázati jelentéséből. A bankrendszerben tavaly nagy mértékű romlás ment végbe a hitelezés terén, de a számottevő jövedelmezőséget megőrizték a pénzintézetek. Nagy hitelkockázatot hordoznak a devizahitelek, amelyek súlya a teljes portfólión belül érdemben nem csökkent - állapítja meg a felügyelet.

A bankok legnagyobb idei kockázata a portfólióminőség további romlása, az emiatti értékvesztés növekedése. Ennek következtében a bankszektor nyeresége csökkenhet 2010-ben a PSZÁF szerint. Az egyes alágazatok helyzete közt azonban nagy a különbség. A szövetkezeti hitelintézetek jövedelmezősége csak kissé romlott tavaly, idén pedig ugyan fennáll a további visszacsúszás, de ebben a körben a hitelek fedezettsége magas szintű, egyéb tekintetben is kedvezőbb helyzetben vannak. Sokkal sötétebb azonban a kép az ingatlan- és autófinanszírozásban: ez a szektor egészében veszteséges volt tavaly, különösen a független vállalkozások veszélyeztetettsége nagy.

A hitelpiaci szolgáltatók egészére elmondható az állomány minőségének nagyfokú romlása. A 90 napon túli késedelmű, vagyis nem fizetőnek tekintett hitelek aránya 7,4 százalékra nőtt, tavaly a teljes állomány 3,5-4 százaléka elveszett. Ráadásul a valós képet torzítják az újratárgyalt kölcsönök, amelyek száma négyszeresére növekedett.

A PSZÁF megállapítja, hogy az elmúlt két évben 30 ezernél több lakóingatlan került végrehajtási vagy más tartozásrendezési, követelésértékesítési eljárás alá, és megvan a veszélye annak, hogy a folyamat nem áll meg a még növekvő munkanélküliség és vállalati csődhullám miatt. Ezért a hitelezők értékvesztése a tavalyihoz hasonló lehet, a kölcsönt felvevők esetében a már kibontakozott tartozásbehajtás több tízezer adóst érhet utol. Különösen veszélyeztetettek annak a 90 ezer lakossági jelzáloghitel-szerződésnek az adósai, akik már 2009 végén 90 napon túli fizetési késedelemben voltak.