Nem nyaral a magyar

2010.05.27. 15:02
Magyarországon tízből nyolcan nyilatkoztak úgy, hogy az elmúlt egy évben nem voltak üdülni - a GfK Hungária és az Ipsos Nemzeti MédiaAnalízis felmérésének adatai szerint.

Az elmúlt 12 hónapban a megkérdezettek 14 százaléka belföldön, 8 százaléka pedig külföldön töltött 5 napnál hosszabb időt üdülési céllal. Horvátországban saját bevallása szerint 2 százalék nyaralt, Görögországban, Olaszországban, Ausztriában pedig 1-1 százalék.

A GfK kiemelte: a tavalyi 71 százalékhoz képest idén már 76 százaléka azok aránya, akik nem terveznek 5 napnál hosszabb üdülést a következő 12 hónapban. A lakosság 10 százaléka tervezi, hogy belföldön nyaral, míg külföldre 7 százalék tervez utazást. A felmérés szerint a hosszabb időre utazók döntő többsége általában saját maga vagy családja, baráti köre szervezésében megy nyaralni, 7 százalék többnyire, 2 százalék pedig mindig utazási iroda szervezésében megy üdülni. Az emberek 54 százaléka azt válaszolta, hogy egyáltalán nem szokott üdülni.

A nyaralás során a legkedveltebb időtöltés változatlanul a strandolás, napozás, az üdülők 38 százaléka választja a pihenés e formáját. Városnézéssel közel tízből hárman töltik idejüket, kulturális programokon kevesebb, mint egyötödük vesz részt.

Továbbra is kevesen részesítik előnyben az aktív pihenési formákat, mindössze 14 százalék megy túrázni nyaralás alatt. A vízi sportoknak 7 százalék hódol, vízitúrán 3, kerékpártúrán pedig 4 százalék vesz részt.