Bedugult az uniós pénzcsap

2010.05.28. 15:11
Újra kell gondolni a hazai fejlesztéspolitikát, a hatályos fejlesztési tervet, valamint az uniós támogatások teljes magyarországi intézményrendszerét - hangzott el a Magyar Pályázatkészítő Iroda (Mapi) pénteki konferenciáján. A cég a mostani 15 fejlesztési programot hétre csökkentené, és centralizálná az intézményrendszert, amely központi szereplőjének egy új fejlesztési holdingot képzel el.

Féléves előkészítés után négyszáz oldalas tanulmányt készített a Mapi arról, hogyan kellene átalakítani a magyarországi fejlesztéspolitikát, az uniós pénzek felhasználásának rendszerét. A piaci és a kormányzati szakemberek megkérdezésével, gyakorlati tapasztalatok felhasználásával készített dokumentumot egy pénteki konferencián mutatták be.

Magyarország 2010-re messzire került a 2007 óta érvényes fejlesztési tervben megfogalmazott céloktól, "az uniós országok releváns gazdasági adatainak összehasonlításában szinte minden tekintetben sereghajtó szerepbe került" - olvasható a Mapi helyzetértékelésében. A cég szerint a 2004-ben kitalált, és rendkívül bonyolult rendszer - amiben van tizenöt operatív program, tizenhat úgynevezett közreműködő szervezet, hét irányító hatóság és kilenc minisztérium - idejét múlt, életképtelen, ezért azt az alapjaitól meg kell újítani.

A Mapi hét fejlesztési programmá alakítaná át a mostani tizenötöt. Lenne egy vállalkozásfejlesztési, egy foglalkoztatási, egy turizmusfejlesztési, egy közlekedésfejlesztési program, továbbá egy, a humán szolgáltatások fejlesztését, egy másik, a települési erőforrások fejlesztését segítő, végül pedig egy közigazgatási modernizációs program. Az intézményrendszert is átalakítanák: fontosnak tartják, hogy legyen egy kiszámítható irányvonal, ennek érdekében egy kézbe adnák a szakpolitikai tervezést és koordinációt, az irányítást és a működtetést.

"Most úgy tűnik, ezek két helyen lesznek: a stratégiát a Matolcsy György vezette gazdasági tárca készíti, a gyakorlati megvalósítás felelőse viszont a Fellegi Tamás vezette fejlesztési tárca lesz. Ez a modell rosszabb mint amit ideálisnak gondolunk, de mégis jobb lehet, mint az eddigi rendszer volt" - mondta Essősy Zsombor, a Mapi vezérigazgatója. Szerintük az a fontosabb, hogy a közreműködő szervezetek számát lefaragják, ezért javasolták egy úgynevezett Magyar Fejlesztési Holding létrehozását, amely holdingba tartozna a legfeljebb öt közreműködő szervezet.

Az összevonások egyszerűbbé és olcsóbbá tennék nemcsak a rendszer működtetését, hanem a pályázók dolgát is - mondja Essősy Zsombor. Példaként említette, hogy a támogatások egy részénél készíteni lehetne egy, a szolgáltatói szektorból ismert általános szerződési feltételeket (ászf-et). A piaci szakértők szerint az egyszerűsítést és az intézményi átszervezést nyomban a kormányváltás után el kell kezdeni, hiszen ha az új kormányzat az alakulása után nem kezd hozzá a meglévő struktúra átalakításához, akkor erre más később már nemigen lesz politikai akarat.

A pályázati tanácsadással foglalkozó cég vezetője szerint mindezt az átstrukturálási munkát úgy kell végezni, hogy közben nagyon sürget minket az idő. A mostani, 2013-ig tartó uniós pénzügyi ciklusban rendelkezésünkre álló pénznek mindössze a 13-15 százalékát hívtuk le és költöttük el. Tehát egyfelől nagyon fel kell pörgetni a mostani pályáztatási, támogatási rendszert, másfelől viszont már nagyon készülni kell az unió következő, 2014-ben kezdődő költségvetési ciklusára. A nagyprojekteket most el kell kezdeni előkészíteni, hogy 2014-ben azonnal, időveszteség nélkül elindulhassanak a fejlesztések - mondta Essősy.