Mindent megtesz a munkahelyekért Matolcsy

2010.05.28. 06:31
Egy komplett csomag fogja szolgálni azt, hogy jelentősen többen dolgozzanak Magyarországon, mint most.

Önálló államtitkársága lesz a foglalkoztatáspolitikának a minisztériumon belül - mondta a Napi érdeklődésére Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság meghallgatását követően.

Az ülésen elmondta: legfontosabbnak a foglalkoztatás bővítését tartja a leendő kormány, ehhez pedig adó- és bürokráciacsökkentésre, a képzési rendszer megváltoztatására, az uniós források átcsoportosítására, olcsó hitelekre, alacsony jegybanki alapkamatra és piacteremtésre van szükség. Utóbbi elsősorban belföldön lehetséges, amelyet az energiahatékony felújítások programja is szolgál (4 év alatt 800 ezer-1 millió épületet újítanának fel), továbbá integrált gazdaságfejlesztési programok indítását tervezik a leszakadó térségekben. A képzetlen munkavállalók tömegének felszívására a mezőgazdaság mellett az építőipar, a turizmus és a családon belüli munkavégzés képes.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkájának teljes felülvizsgálata, értékelése és ennek alapján átépítése szükséges azért, hogy erősebb szerepet kapjanak a munkaadók, a munkavállalók és a civil szféra is. Átalakításra szorul a munkaügyi kirendeltségek rendszere és az Út a munkához program is. Utóbbi esetében a pénz elfogyásától tart a Fidesz.