Apokalipszis a gyümölcstermesztésben

2010.06.02. 06:36 Módosítva: 2010.06.02. 06:37
Kész rémálom az idei csapadékos időjárás a gyümölcstermesztők számára, a sok eső miatt a leszerződött árut sem mennyiségben, sem minőségben nem tudják produkálni, büntetést is kaphatnak, biztosításra nincs pénz, a gyümölcsárak elszállnak.

Az elmúlt hetek időjárása országszerte hatalmas károkat okozott a zöldség- és gyümölcstermelőknek, s úgy tűnik, a környező országokban sem jobb a helyzet, így német, osztrák és olasz kereskedők ostromolják a dunántúli ültetvények tulajdonosait, egyre magasabb árat kínálva a termésért. Ám a fejtörést már az okozza a gazdáknak, hogy a zsíros ajánlatokat lassan sem minőségben, sem mennyiségben nem tudják kielégíteni. Természetesen egyre több hazai feldolgozó üzemben is azon törik a fejüket, honnan biztosítsák a megfelelő árualapot az üzem működéséhez - áll a Napi Gazdaság összeállításában.

Az ország egyik legnagyobb eper- és málnatermő vidékén, Somogyban az ültetvények több mind harmada a belvíz, illetve a sok csapadék miatt szinte teljesen kipusztult. Kriston János, két belső-somogyi kistérség mezőgazdasági ügyekben illetékes munkatársa szerint emberemlékezet óta nem volt példa arra, hogy az időjárás a legfontosabb termő időszakban ekkora károkat okozzon. Kadarkút és Csököly térségében több olyan gazda van, akinek a teljes termése elpusztult, sőt még a növények jelentős részét is elvitte a víz. Tovább növeli a gondokat, hogy változatlanul esik az eső, márpedig napfény nélkül csak kényszerérett lesz a termelés. Kriston hozzátette, hiába érkezik egyre több külföldi kereskedő a térségbe, nem lesz árualap.

Nagyjából hasonló a helyzet Zalában is, ahol a hazai ellátás szempontjából is jelentős cseresznye-, meggy-, körte- és almaültetvények teremnek. Zara Ferenc dél-zalai termelő elmondta, a korábbi viharok három ültetvényében is nagy károkat okoztak. Van, ahol a fák harmadát kidöntötte a szél. Ekkor még abban bíztak, hogy a maradékon jó termés lesz, ám ma már erre is egyre kevesebb az esély. Az biztos, hogy a külföldi és a hazai feldolgozóknak ígért és szerződésben rögzített mennyiséget nem tudják leszállítani, és a minőséggel is problémák lesznek. Zara szerint a legnagyobb gond, hogy hiteleik törlesztése is veszélybe kerülhet.

A térség egyik legnagyobb, 55 hektáros meggyültetvénnyel működő gazdaságában, a pókaszepetki Zalagrár Kft.-nél mintegy száz termő fát döntött ki a vihar - tájékoztatta a lapot Pintér Sándor ügyvezető igazgató. Az már biztos, hogy az érés késik, ami elsősorban ezért probléma, mert a cég a termés döntő részét németországi feldolgozóknak szállítja, s ezek csak abban az időszakban vesznek magyar meggyet, amikor a török termés már leérett, hazai pedig még nincs.

Pintér szerint a problémát az is tetézi, hogy a termelők döntő többségének nincs biztosítása, mert a várható árbevétel 18 százalékát senki sem tudja előre kifizetni. Ők sem kötnek, mert az ültetvények után a díj évi 40 millió forint lenne, ezt pedig most képtelenség kigazdálkodni. A szakember hozzátette, a hazai meggyfeldolgozó üzemek jelentős részének várhatóan azért nem okoz majd gondot az idei gyenge termés, mert az elmúlt években jelentős eladatlan készletek halmozódtak fel.

Nagy Zoltán, aki Szombathely határában, mintegy öthektáros területen foglalkozik zöldség- és gyümölcstermeléssel, elmondta, végső kétségbeesésükben a szántóföldi növények egy részét fóliával próbálják megvédeni az időjárástól. Mindez persze rendkívül drága megoldás, ám nincs más választásuk. Tavaly többévi próbálkozás után néhány termékükkel az osztrák piacra is betörtek, s abban reménykedtek, hogy az idén már hasznot hoz a befektetés. Pillanatnyilag viszont úgy néz ki, hogy a szerződésben rögzített mennyiséget és minőséget nem lehet szállítani, ezért büntetést kell fizetniük. Bizonytalan terméskilátásokról és emelkedő árakról számoltak be a lapunk által megkérdezett kisalföldi, zalaegerszegi és nagyatádi feldolgozóüzemekben is.