Érdemes kivárni az euróvásárlással

2010.06.02. 14:38
Az utcai pénzváltók szerint a következő hetekben erősödni fog a forint, így érdemes kivárnia annak, aki júliusi, augusztusi külföldi utazásaihoz szeretne valutát venni. Az utazási irodáknál nem szívesen adnak tanácsot, váltsunk-e vagy várjunk.

A folyamatos árfolyamingadozás miatt a pénzváltás dilemmája mindennapos fejfájást okoz az utazóknak. Annyi jó hír azért akad, hogy aki már befizette az utazását, annak nem kell attól félnie, hogy utólag megemelik az árat – írja honlapján Az Utazó turisztikai magazin. Aaz utazási irodák a korábbi évek tapasztalatai alapján már eleve ráhagyással terveztek. Ennek megfelelően a többség szinte biztosan 280 forint körüli euróárfolyammal árazta be termékeit, idézi a lap Tarnóczi Barnát, a Tensi ügyvezetőjét.

Problémát az utazóknak csak az ennél lényegesen drágább euró jelentene. Viszont ha a forint erősödne jelentősen, még az is előfordulhat, hogy – miként például a Tensi megtette tavaly – az árfolyamkülönbözetet kedvezményként visszaadnák az utasoknak.

A befizetett utazások miatt tehát már nem kell aggódnia, azzal azonban számot kell vetni, hogy a forintgyengülés miatt többe kerülnek a kint tartózkodás költségei: drágább lesz az étkezés – ha nem a teljes ellátást biztosító all inclusive szálláshelyek közül választottunk –, a vásárlás, sőt, ha önálló utazást szerveztük, már a repülőtéri illeték vagy a benzin drágulásában is megérezhetjük a gyengébb forint hatását.

Feltéve legalábbis, hogy most vásároljuk meg az utazáshoz szükséges valutát. A pénzváltók azonban azt mondták a lapnak, hogy várakozásaik szerint a következő hetekben erősödni fog a forint, így a mostaninál olcsóbban juthatunk majd valutához.

A szakértők szerint egyébként európai célpontokra eurót, máshová dollárt érdemes vinni, és csak megérkezés után célszerű azt helyi pénzre váltani (bár ezt a két valutát sok helyen elfogadják fizetésre is). Különösen igaz ez a Horvátországba utazókra: a kuna nálunk mindig nagyon megdrágul a nyár elején, évek óta tapasztalat, hogy a horvátoknál euróért jobb áron kapunk kunát – a váltási veszteségeket is figyelembe véve –, mint itthon forintért.

Kósa Zoltán az Exclusive Change ügyvezetője viszont azt mondta,az ilyen ügyleteknél külföldön, a keresztárfolyamokat nem ismerő turistákat könnyen becsapják a pénzváltók. Ennek ellenére náluk is a két vezető deviza uralja a forgalmat: a magyarok náluk 70 százalékban eurót, 10 százalékban dollárt, 5 százalékban angol fontot, 15 százalékban pedig a többi valuta közül vásárolnak.

A legolcsóbban egyébként akkor jövünk ki, írja a lap, ha bankkártyával fizetünk, ahol csak tudunk – feltéve, hogy külföldön tartózkodásunk idején is figyeljük az árfolyamot. A kártyás vásárlásnál ugyanis általában kedvezőbbek az átváltási feltételek, ráadásul kártyadíjat sem kell fizetnünk.