Vida Ildikó lehet az adóhivatal elnöke

2010.06.02. 17:56 Módosítva: 2010.06.02. 17:57
Vida Ildikó lehet az APEH elnöke az atv.hu értesülései szerint. A hírt nem erősítették meg, és nem is cáfolták szerdán a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, azzal az indoklással, hogy a kinevezések előtt nem nyilatkoznak ilyen ügyekben.

Vida Ildikó az előző Orbán-kormány idején az APEH elnökhelyettese volt, Simicska Lajos 1999-es lemondása után pedig az adóhivatal elnöke 2002-ig.

Vida Ildikó, az APEH megbízott elnökeként 1999-ben
Vida Ildikó, az APEH megbízott elnökeként 1999-ben

Szikora János jelenlegi APEH-elnök hatéves megbízatása 2013-ban jár le.

Az adóhatóságnál - mint a Pénzügyminisztérium háttérintézményénél - kedden megtörtént az átadás-átvétel, személyi kérdések azonban nem kerültek szóba.

Az új kormány az APEH, valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) összevonását tervezi, az ehhez szükséges módosításokat is tartalmazó törvényjavaslatot már benyújtották az Országgyűlésnek.

A törvényjavaslat szerint a VPOP irányítását kormánybiztos venné át, aki "külön szervezeti egységet hozhat létre az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség egyesítésének előkészítése érdekében".

A javaslat szerint a kormánybiztos ellenőrzi az országos parancsnok vezetői tevékenységét, és - a jogszabályi előírások keretei között - minden ügyben utasíthatja, a parancsnok hatósági jogkörét általános jelleggel vagy adott ügyben magához vonhatja. Az adópolitikáért felelős miniszter az országos parancsnok és helyettesei feletti munkáltatói jogkörét a kormánybiztos útján gyakorolja.