Elemér
-1 °C
10 °C

A magyarok háromnegyede nem köt utasbiztosítást

2010.06.22. 09:48
Bár egyre többen töltik külföldön a szabadságukat honfitársaink közül, a magyar turisták 70 százaléka még mindig utasbiztosítás nélkül utazik nyaralni – olvasható a Turizmus Online cikkében.

Idén a családok 15 százalékkal kevesebbet költenek nyaralásra, ennek oka pedig a költségek visszafogásán túl az is lehet, hogy az előfoglalási időszakban az utazás szervezők eddig nem tapasztalt akciókkal álltak elő. Ennek eredményeként olyanok is sokan választottak külföldi nyaralást, akik korábban itthon töltötték el szabadságukat – ismertette tapasztalatait Geri Károly, a StartUtazás.hu ügyvezető igazgatója a Turizmus Online-nal.

Habár egy utasbiztosítás biztosítótól és szolgáltatástól függően már napi 250-300 forintért is elérhető, a magyar turisták 70 százaléka még mindig felelőtlenül, ennek megkötése nélkül utazik külföldre nyaralni. Pedig a külföldön elszenvedett betegségeknek, baleseteknek igen megterhelő anyagai vonzatai is lehetnek a biztosítással nem rendelkezők és családjuk számára.

Az idén nagy népszerűségnek örvendő Törökországban és Görögországban az orvosi vizsgálatok ára 30 ezer és 150 ezer forint között alakul, míg a kórházi napidíj 45 ezer forinttól kezdődik és osztálytól függően akár napi 180 ezer forint is lehet. Súlyosabb betegség vagy baleset esetén a műtéti, illetve a hazaszállítási költségek az 5-8 millió forintos nagyságrendet is elérhetik. Mindezek mellett a nyelv ismeretének a hiánya is komoly problémákat okozhat – hangsúlyozta Marosvölgyi Péter, az Aegondirekt.hu szakmai igazgatója a társaság közleményében.

„Nemzetközi szinten igen alacsonynak számít ez a 30 százalék körüli biztosítottsági arány, pedig az online köthető utasbiztosítások hazánkban is egyre népszerűbbek. Az online biztosításkötések körében mára ez a második legnépszerűbb termék és az interneten megkötött utasbiztosítások száma idén már a 100 ezret is elérheti”– hangsúlyozta Marosvölgyi.

„Nem elég azonban csak megkötni a biztosítást, a gondtalan nyaraláshoz további óvintézkedésekre is szükség van” – figyelmeztet a szakember. „Mindig vigyük magunkkal és több helyre is írjuk fel a biztosítási kötvényszámunkat. A telefonunk gyorshívó gombjához állítsuk be a nonstop elérhető, magyar nyelvű asszisztencia telefonszámát, ennek segítségével bármikor kapcsolatba léphetünk a biztosítónkkal, akik baj esetén azonnal segítséget nyújtanak, tanácsokkal látnak el, és ha kell, útba is igazítanak” – tette hozzá Marosvölgyi.