Bajban a Pannon Szárnyas hitelezői

2010.06.22. 07:55 Módosítva: 2010.06.22. 07:55

Miután a győri székhelyű Pannon Szárnyas Kft. vagyonelemeinek jelentős részét a felszámolási eljárás előtt néhány nappal értékesítették a cég hitelezőinek, a mintegy 150 állás nélkül maradt dolgozójának kevés esélye van arra, hogy hozzájusson követeléséhez - értesült a Napi Gazdaság.

Az alkalmazottak elmaradt járandóságát várhatóan csak a bérgarancia-alap segítségével tudja rendezni a cég felszámolásával megbízott Prudens Profit Controll Vagyonkezelő Kft. Az ország egyik legnagyobb, néhány hónapja még több mint 300 dolgozót foglalkoztató baromfi-feldolgozója több mint 1 milliárdos adóssága miatt már február elején csődvédelmet kért.

A súlyos finanszírozási gondokat azonban így sem sikerült megoldani. Ezért a társaságnál április közepén leállították a termelést, nem sokkal később pedig a hitelezői választmány is úgy döntött, nem járul hozzá a csődvédelem meghosszabbításához.

A hitelezők kezdeményezték a Pannon Baromfi felszámolását, amely május 26-án lett jogerős, ám a társaság győri üzemét néhány nappal korábban eladták a céggel vevőként régóta partneri kapcsolatban álló angol vállalkozás leányának, amelyet április 30-án, mindössze 500 ezer forint törzstőkével, Amanah Baromfi Kft. néven jegyeztek be itthon.

A cég 150 dolgozót foglalkoztatva termel tovább. (A társaság, amely 90 százalékban exportra termel, hosszabb távon évi 5-10 milliárd forintos nettó árbevétellel számol.) A hitelezőknek egyébként július 4-ig van lehetőségük arra, hogy bejelentsék igényeiket. Az viszont már most biztos, hogy az ügylet miatt sokan futhatnak majd a pénzük után.