Húszéves mélyponton a balatoni ingatlanpiac

2010.07.01. 07:43
Húsz éve nem tapasztalt pangás jellemzi a balatoni ingatlanok piacát. Tavasszal megindult ugyan némi élénkülés, ám ez valójában csak az illetékcsökkentés miatti csúsztatott vásárlásoknak tudható be.

Biztatóan kezdődött az idei év a balatoni ingatlanpiacon, a tavasz beköszöntével azonban még a tavalyinál is jobban visszaesett az adásvételi kedv - mondta a Napinak Maróthy Tamás, a Balatoniingatlan.com ügyvezető igazgatója. Az év eleji nekibuzdulás egyértelműen az illetékcsökkentés számlájára írható. A vevők a tavaly már felbukkant érdeklődőkből verbuválódtak, a csúsztatott ügyletek befejeződésével azonban zuhant az adásvételek száma, a tavasszal beköszöntött görög válság pedig még nagyobb óvatosságra intette a piacon maradt külföldieket.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az idei év lesz igazán válságos a tó körül - mondta Maróthy, aki szerint a 2009-es esztendő közvetítői szempontból nem volt olyan drámai, hiszen a kényszerhelyzetben lévők jelentős árengedményei beindították a tranzakciókat. Az idén azonban sem az árengedmények, sem a gyengélkedő forint - ez amúgy sem igazán számít a hazai vevőkörnek - nem jelent kellő motivációt, bár a szezonkezdés azért némiképp növelte az érdeklődők számát.

Maróthy két szegmensben tapasztal keresletet, szerinte a maximum 15 millió forintra taksált partközeli nyaralók és a 30-40 millió forint közötti, állandó lakóhelynek is alkalmas komolyabb házak eladói számíthatnak vevőkre. A két slágertermék közül a part közeli olcsó ingatlanok kínálata a szűkösebb, az alsó határ egyébként nyolcmillió forint, ami alatt nincs beköltözhető ingatlan.

Kínálati áresés tavaly óta nem történt, az adásvételek azonban rendszerint 15-20 százalékkal alacsonyabb szinten realizálódnak, s főként a drágább ingatlanok esetében érheti el az alku a 30 százalékot.

Igazán csak Hévízen erős a piac a készpénzes orosz vásárlóknak köszönhetően. Rengeteg az eladó panzió és vendéglátóhely, ám ezek piacképességéhez minimum 30 százalékos árcsökkentésre lenne szükség - hangsúlyozza Maróthy.

Ekkora pangás az elmúlt húsz évben nem volt, az érdeklődők száma a tizedét sem éri el az egy évvel ezelőttinek - fogalmazott Békési Béla, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete (MIÉSZ) elnöke. Eladni csak az tud, aki vállalja a 20-30 százalékos alkut is, ennyiért viszont biztosan jó befektetés vásárolni - hangsúlyozza. Úgy látja, kiadás céljából manapság senki nem keres nyaralót, az élhető környezettel csábító déli parti városok inkább a letelepedőket vonzzák.