Indul az áramtőzsde

2010.07.07. 13:53
Lezárult a magyar szervezett villamosenergia-piac kísérleti üzeme, amelynek során a tőzsde 17 leendő szereplője díjmentesen gyakorolhatta a kereskedést és az azzal szükségszerűen együtt járó feladatokat. Az első éles aukcióra július 20-án kerül sor.

Július 20-án élesít az áramtőzsde - jelentette be Medveczki Zoltán, a HUPX Zrt. vezérigazgatója, aki szerint jelentős az igény a szervezett magyar villamosenergia-piacra.

A villamos energiáról szóló törvény (VET) előírása alapján a szervezett villamosenergia-piacon a termelők, villamosenergia-kereskedők, egyetemes szolgáltatók, felhasználók, valamint az átviteli rendszerirányító és az elosztó hálózati engedélyesek köthetnek ügyleteket, amennyiben megfelelnek az előírt csatlakozási feltételeknek.

A vezérigazgató szerint az energiagazdaság hatékony működéséhez szükség van egy olyan objektív vonatkoztatási pontra, amely a magyar piac aktuális helyzetét hitelesen mutatja.

A HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. feladata az előkészítő munkák elvégzése volt a szervezett villamosenergia-piac létrehozása érdekében, és tavaly 10 évre megkapta a tőzsdei engedélyt is Magyar Energia Hivataltól.