Szász segítené a devizahiteleseket

2010.07.08. 14:07 Módosítva: 2010.07.08. 14:08
Első intézkedései között a hivatalos középárfolyamhoz kötné a deviza alapú hitelezést Szász Károly - közölte a Figyelőnek adott interjújában, aki egy nehéz döntés után hajlandó lemondani a magasabb fizetéséről, és elfogadni a jogszabályban rögzített két millió forintos bérplafont.

A most hivatalba lépni készülő felügyeleti elnök a Kulcsár-ügy kirobbanása előtti megveretésekor vált ismerté a legtöbb ember számára. Akkoriban sok bizonytalanság volt az eset körül, amiből mára is csak annyi derült ki, hogy az esetet elkövető N. Tibor nagykanizsai volt, és a szintén nagykanizsai Kulcsár Attila bevallottan ismerte őt. Új megbízatásában őriznie kell majd függetlenségét, amit egyik oldalról a kormány, a másik oldalról volt munkaadója próbálhat meg befolyásolni a következő években.

Szerb ötletek

Bankár, PSZÁF-elnök, bankár, PSZÁF-elnök

Szász Károly pénzügyi pályája a CIB Bankban és az MKB bankban indult, 1998-ban a HVB társ-vezérigazgatója lett, egy évvel rá a Konzumbank vezérigazgatójának választották. 2000 és 2004 között a PSZÁF elnöke volt, majd eltávolíttatása után megnyerte munkaügyi perét az állammal szemben. Ez után az OTP-ben kapott pozíciókat, őt bízták meg az OTP szerbiai terjeszkedésének a felügyeletével, de munkája közben végig figyelemmel kísérte a magyarországi eseményeket, 2008-ban, amikor felmerült a kormányváltás lehetősége, hazatért és "készenlétbe helyezte magát".

Hasznosnak bizonyult Szász Károly szerbiai száműzetése, ugyanis ottani OTP bankvezérként figyelt fel arra a szerbiai hitelszabályozásra, amelyet most Magyarországon is szeretne meghonosítani. Ennek értelmében a bankok nem a saját vételi és eladási árfolyamukon váltanák a devizákat a deviza alapú hitelfelvételnél és törlesztésnél, hanem a Magyar Nemzeti Bank középárfolyamát alkalmaznák az átváltáskor. Szász korábban a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, hogy ez akár 5-6 százalékkal is csökkenthetné a hitelfelvevők terheit, hiszen a bankok eddig extra bevételt érhettek el az átváltáson keresztül. Szász szerint az új szabályozás alkalmazása növelné a hitelfelvétel kiszámíthatóságát és az átláthatóságát is.

A volt bankvezér egyenjogúnak képzeli el a jövőben a Magyar Nemzeti Bankot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét és a Pénzügyminisztériumot is, szerinte ma a jegybankkal ellentétben a felügyelet gyámság alá került. A napokban egyeztetett Orbán Viktorral is, de az egyetlen konkrétum, amit elárult a Figyelőnek adott interjújában az, hogy önként vállalta a kétmilliós bérplafont. (A nemrég bevezetett jogszabály mindenképpen kétmillió forintra korlátozza fizetését, hiszen a PSZÁF nem rendelkezik azMNB-hez hasonló privilégiumokkal.)

A leendő elnök kifejtette elképzeléseit az PSZÁF jövőbeni működéséről, amelynek mindenképpen őrizni fogja a függetlenségét, és nagyobb felhatalmazással látná el a szervezetet. Ennek részeként maga alá rendelné a pénzügyi békéltető testületeket, és különválasztaná a felügyeletnél a vizsgálati és határozatkiadási szakaszt. Konkrét elképzelései vannak a pénzügyi felügyelet alelnöki posztjainak betöltésére, de a nevek nyilvánosságra hozását egyelőre pletyka ízűnek minősítette.