Újra csökkenhet az alapkamat

2010.07.12. 13:14
Javuló gazdasági adatokat jósol Magyarországnak év végére az Ecostat legfrissebb, Mikroszkóp című elemzésében. Lazíthat a jegybank, nőnek a reálbérek, csökken az infláció, de romlik a költségvetés egyenlege is.

Az Ecostat szerint szeptemberben újra kamatot dönthet a jegybank, 0,25 százalékpontos vágással öt százalékra csökkenhet az irányadó ráta. Utána viszont egy ideig megint nem változna az alapkamat, leghamarabb novemberben tart lehetségesnek újabb változtatást a gazdaságkutató intézet. A fogyasztói árak novemberben várhatóan 3,9 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál. Ezen belül a termelői árak szintje nyolc százalékkal haladhatja meg az előző évit.

Az elemzés szerint a forint júliusban átlagosan 284 forintra gyengül az euróval szemben, de októberre újra eléri a 280 forintos árfolyamot. A központi költségvetés idei hiánya várhatóan 820,3 milliárd forintos lesz, ami a 9077,1 milliárd forint kiadás és a 8256,8 milliárd forint bevétel különbségeként jön létre. Ez azt jelenti, hogy 2009-hez képest 0,2 százalékkal nő a kiadási főösszeg, a bevételi pedig 0,8 százalékkal csökken.

2010-ben 3,6 százalékkal nő a bruttó átlagkereset nemzetgazdasági szinten, amely mögött a versenyszféra 4,9 százalékos, illetve a költségvetési szféra 0,5 százalékos keresetnövekedése áll. Ennek ellenére tovább csökken a kiskereskedelmi forgalom, amely idén novemberben egy százalékkal marad el az egy évvel ezelőttitől. Az ipari kibocsátás szezonális és munkanaphatástól tisztított mennyisége 5,4 bővülhet, amelyen belül a belföldi értékesítés 3,5 százalékkal, míg az exportértékesítés 8,9 százalékkal növekedhet.