Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

CNBC: Magyarország a következő bedőlés előtt álló ország

Portfolio
2010.07.19. 13:02
Ismét Budapestre látogatott a CNBC gazdasági hírcsatorna, a hétvégi fejlemények következtében (miszerint idő előtt távozott az EU-IMF-küldöttség) Magyarország újra a figyelem középpontjába került. Matolcsy György az élő bejelentkezésben hangsúlyozta, hogy a kormány ragaszkodik az idei évre kitűzött eredeti 3.8%-os hiánycélhoz. A gazdasági hírcsatorna folyamatosan kapcsolja Budapestről helyszíni tudósítójukat, valamint a stúdióba meghívott szakértők kommentálják az eseményeket.

Matolcsy György élő adásban hangsúlyozta, hogy a kormány ragaszkodik a 3,8%-os GDP-arányos költségvetési hiánycélhoz. A nemzetközi szervezetek képviselői üdvözölték a gazdasági akciótervet - tette hozzá a miniszter, aki arra is emlékeztetett, hogy Magyarország nem hívja le a következő hitelrészletet. Matolcsy György azt is elmondta, hogy az IMF-nek nem tetszett a banki különadó, amitől a kormány a költségvetési egyensúly helyreállítását várja (az idei évben 200 milliárd forintos bevételt remél). A riporter azon kérdésére, hogy miért nem más intézkedésekkel, kiadáscsökkentéssel hajtanak végre az egyensúly megteremtése érdekében, a tárcavezető úgy válaszolt, hogy a kormány is tisztában van azzal, hogy a bankadó önmagában nem elég. Jelentős kiadáscsökkentésről döntött már a kormány, ezek kemény intézkedések, ezért nem akarunk új megszorító intézkedéseket - magyarázta Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a nemzetközi szervezetek szeptemberben térnek vissza Budapestre és akkor folytatják a tárgyalásokat. A jegybank függetlenségéről a tárcavezető a CNBC munkatársának úgy válaszolt, hogy tiszteletben tartják a központi bank függetlenségét, ám a közszférában bevezetésre kerülő fizetési korlát a jegybank elnökére is vonatkozna. A miniszter a műsorban arról is beszélt, hogy a következő évben 3% alatt lesz a költségvetés hiánya és az idei valamint a jövő évi magyar deficit az egyik legjobbnak mondható az egész Európai Unióban.

A CNBC Budapesten tartózkodó riporterének kérdéseire Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője is válaszolt. A közgazdász arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a nemzetközi szervezetekkel való megállapodás nélkül sokkal szigorúbb politikát kell folytasson, mint a megállapodással a háta mögött. Kondrát Zsolt a gazdasági hírcsatorna műsorában jelentősnek nevezte a kormány által tervezett banki különadót, hiszen az a bankszektor profitjának harmadát teszi ki. Az MKB elemzője kiemelte, hogy az adó negatívan érinti a magyarországi gazdasági növekedést. A legnagyobb kérdés, hogy mi lesz a jövő évi hiánnyal - hívta fel a figyelmet Kondrát Zsolt.

Az elemző megjegyezte, hogy az Európai Uniónak számolnia kell azzal, hogy ha Magyarországnak enged (magasabb költségvetési hiányt és így nagyobb mozgásteret), akkor más tagállamoknak is engednie kell (moral hazard problémája). Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere az élő műsorban úgy fogalmazott, hogy a kormánynak nincs elképzelése arról, hogy a bankadó helyett milyen megszorításokat hajtson végre. Rövid távon biztosan gyengülni fog a forint és emelkednek az állampapírhozamok, ezt követően a kormány kommunikációjától függ a piac reakciója.