Gyengülő forintot jósolnak a külföldi elemzők

Portfolio
2010.07.20. 12:05
Akár 300 forintig is emelkedhet az euró árfolyama a külföldi devizapiaci szakértők szerint. Az elemzők pesszimistábbakká váltak és könnyen elképzelhetőnek tartják a forint további gyengülését. Utoljára tavaly áprilisban volt ilyen drága egy euró.

Ismét kerülhet egy euró 300 forintba a Bloomberg hírügynökség által idézett devizastratéga, Win Thin szerint. A szakértő figyelmeztet arra is, hogy komolyan kell venni a hétvégi események jelentőségét, mivel a tárgyalások elakadása rendkívül negatívan hat az ország megítélésére, és előrevetíti a további leminősítésnek a lehetőségét is. A Moody's hitelminősítő szerint egyelőre erről még nincs szó, de amennyiben ősszel nem sikerül megállapodni a kormánynak a nemzetközi szervezetekkel, az könnyen az ország adósságbesorolásának a rontásához vezethet.

Feszült viszonyt tartanak valószínűnek a következő időszakban a Morgan Stanley elemzői is. James Lord feltörekvő piaci elemző szerint a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos sok bizonytalanság folyamatosan nyomást gyakorolhat a magyar eszközökre. A szakértő hozzátette, a Magyar Nemzeti Bank 290 forintos árfolyamszintet jelentősen meghaladó forintnál avatkozhat be a devizapiacon, de valószínűleg ebben az esetben sem tudná megtörni a forint gyengülő trendjét.

Pesszimistább lett Elisabeth Andreew, a Nordea Bank elemzője is. Ő korábban 260 forintos euróárfolyamot jósolt a következő három hónapra, de legfrissebb előrejelzése szerint már csak a 280 forintos euróárfolyamig erősödhet vissza a magyar fizetőeszköz. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland közgazdásza a 300-as szint közelébe érve jósol jegybanki beavatkozást, míg a 300 forintnál magasabb euróárfolyam esetén kamatot emelhet a központi bank.

A jegybank 300-as árfolyamszintnél jelenhet meg a devizapiacon és 315-ös szint fölött emelheti az alapkamatot, vélekedett Peter Attard Montanto devizapiaci elemző.

Időközben megszólalt Thomas Mirow, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke is. Az EBRD elnöke bízik abban, hogy a kormány és a Nemzetközi Valutaalap megállapodása heteken belül létrejön. Mirow szerint ugyanakkor fennáll a kockázata annak, hogy a magyar piacon tapasztalt részvényeladási hullám más kelet-európai országokra is átterjed, ezért mindenképp a reformok folytatását javasolja a magyar kormánynak.