Előveszi a Fidesz Gyurcsány Robin Hoodját

2010.07.24. 09:49
A Robin Hood adóhoz hasonlóan különadót fizethetnek az energiacégek, ha támogatásra talál a fideszes politikusok ötlete.

Jövőre a bankadóhoz hasonló pluszteherrel ismerkedhet meg az energiaszektor. Vezető fideszes politikusok ugyanis a bankadóhoz hasonló extra elvonást terveznek több szektorban is a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében, és a jelek szerint a kormány is vevőnek tűnik ezekre az elképzelésekre - írja a Népszabadság. Eszerint különadóval kellene megismerkedniük jövőre az energia- és a távközlési cégeknek is.

Az energiacégekre kivetendő adó ötletéről egyelőre egyik cég sem kapott hivatalos tájékoztatást, így nem is kívánták kommentálni.

Ugyanakkor több cég is megjegyezte, hogy az elképzelés hasonlóságot mutat a Gyurcsány-kabinet által az energiacégekre kivetett Robin Hood-adóval, amelyet idén kell utoljára fizetniük, és amiből tavaly 30 milliárd forint, idén 20 milliárd állami bevétel származik.

A lap emlékeztet arra, hogy a hazai gázcégek nullszaldó körüli eredményt értek el tavaly, és méretükhöz, forgalmukhoz képest nem sokkal jobb a helyzet az áramszolgáltatók esetében sem.