Becsődölnek és újjáalakulnak a vendéglátó cégek

2010.07.29. 07:33 Módosítva: 2010.07.29. 09:02

Az idei első félév a szálláshely-szolgáltató és vendéglátó-ipari cégek felszámolási rekordját hozta, ennek ellenére háromszor annyi vállalkozás alakult, mint amennyit felszámoltak vagy töröltek - derül ki az Opten adataiból.

A június különösen nehéz volt: a 110 elindult eljárást csak március közelítette meg, akkor 103 cég dőlt be. Jól jellemzi az ágazat helyzetét és kilátásait, hogy az idegenforgalmi főszezont közvetlenül megelőzően dönt rekordot a bedőlt vállalkozások száma - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Január-júniusban csaknem 20 százalékkal, 567-re nőtt az ágazatban felszámolás alá került cégek száma (ez az ágazathoz tartozó 25,6 ezer vállalkozás 2 százaléka).

A felszámolások növekedésében Dél-Alföld viszi a prímet (+90 százalékkal), a többi régióban csak minimális a változás. Eközben csak kissé nőtt a végelszámolással megszüntetett cégek száma: az első félévben tavaly 351, az idén 392 cég tulajdonosa dobta be a törülközőt. Nagyon sok viszont az újonnan alakuló vállalkozás. A vendéglátási ágazat népszerűségét bizonyítja az 1697 új cég, ez 11 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Az idegenforgalomban sajnos gyakori jelenség, hogy a cégek osztódással szaporodnak, egy-egy alkalmazott az általa megismert adatbázissal saját üzletbe fog. Ez a folyamat gyorsulhatott fel, a kevés megrendeléssel rendelkező cégek alkalmazottainak a jövedelme csökkent, az elégedetlenség pedig mindig önállósodásra sarkall - mondta Csorbai.