Erősödik a forint, de fordulat még nincs

2010.08.05. 15:03
Az optimista nemzetközi hangulat és a sikeres állampapír-kibocsátás a lélektanilag fontos 280 forintos szint alá tolta az euró árát. Lapunknak nyilatkozó elemzők szerint egyelőre nem beszélhetünk trendfordulóról, a forint pedig a következő hetekben is ki lesz szolgáltatva a nemzetközi gazdasági eseményeknek.

A reggeli mérséklet gyengülés után az enyhén pozitív nemzetközi befektetői hangulatban, illetve a kedvező kincstárjegy-értékesítési hírére (a tizenkét hónapos kincstárjegy aukción nagy volt a kereslet és csökkentek a hozamok) ma a 280-as, lélektanilag fontos szint alá erősödött a forint az euróval szemben. A július közepi, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) történt tárgyalásszakadás óta a legerősebb szintre jutott a magyar fizetőeszköz – írja a Portfolio.hu. A jegyzések a 279-es szintig jutottak kora délután – reggel 280,87 forinton jegyezték az eurót.

Hónapos csúcsok

A svájci frankkal szembeni forintárfolyam a 202,5-ös közelébe süllyedt, ilyen erős június közepén volt utoljára a forintunk a svájci pénzzel szemben. Az amerikai dollárral szemben pedig három hónapos csúcson a forint, miután a jegyzések a 212-es szint alá süllyedtek a bankközi piacon.

A régiós valutákhoz viszonyítva a forint az utóbbi időben alulteljesített. A július közepi magyar IMF-szakítás óta a zloty közel 2,5 százalékkal a cseh korona pedig 3 százalékkal erősödött az euróvaal szemben. A mostani erősödésben a hazai fizetőeszköz nem tudta ledolgozni felhalmozott hátrányát A régiós devizák közül a forint a mai teljesítménye (fél százalékos erősödés) a lengyel zloty erősödésével összhangban van, míg a cseh korona kissé gyengült, a román lej pedig stagnált. (2009 nyarán 62 forint körül mozgott a lengyel zloty árfolyama, most 70 forint egy zloty.)

Most a legfontosabb kérdés, hogy be tud-e menni a forint a 275-ös szint alá. A Concorde elemzője szerint erre van esély, először azonban a 278-as szint alatt kell stabilizálódnia az árfolyamnak. Jó lenne, ha ez sikerülne, de ez most még bizonytalan, ezért a délelőtti folyamatokat nem nevezném trendfordulónak – mondja Samu János.

A hazai GDP és a dollárkamat mozgathatja

Samu emlékeztet: a forint a mai erősödés ellenére még mindig háromnegyedéves ingadozási sávja fölött van, azaz a “szokásosnál” gyengébb. Az elemző szerint augusztus közepén lökést adhat a forintnak, ha a KSH a várakozásoknak megfelelő vagy annál jobb második negyedéves GDP növekedési adatot közöl. A Reuters elemzői prognozisa szerint 0,8 százalékkal nőtt a második negyedévben a magyar gazdaság – a Concorde egy százalékos javulást vár. “A pozitív forgatókönyvek megvalósulása esetén folytatódhat a forinterősödés.”

A nap egyetlen magyarspecifikus híre a pozitív ipari termelési adat volt, azonban nem erre figyel a piac – mondta az Indexnek a Citibank elemzője. Gárgyán Eszter szerint középtávon a piac a jövő évi hiánycélra és az ezzel kapcsolatban bejelentett egyenlegjavító intézkedésekre vár.

Az elemző szerint a piac túlságosan optimista, a kormány ugyanis az önkormányzati választások után sem jelent majd kiadáscsökkentéssel járó szerkezeti átalakításokat, megszorító intézkedéseket. A piac most ezt árazza, pedig nem lesz jelentős fordulat a gazdaságpolitikában, hacsak a nemzetközi környezet romlása nem kényszeríti erre a kormányt – véli Gárgyán, aki szerint jövő héten a Fed kamatdöntés mozgathatja majd jelentősebben a piacokat, várakozásai szerint pozitív irányba.