Esett a tőzsde, elengedte magát a forint

2010.08.10. 17:27
Kedvezőtlenebbre fordult a nemzetközi befektetői hangulat, amit látványosan követett a BUX és a forint esése. A tőzsdeindex 2,1 százalékkal zárt alacsonyabban, mint tegnap, a forintnak a 280-as szint támaszt nyújtott. de az euró ára már csak fillérekre van ettől, noha délelőtt még 277,50 közelében is járt az árfolyam.

Kína ma közzétette, júliusban csökkent az ingatlanárak növekedési üteme, és alacsonyabb sebességre kapcsolt az ország importja is, mely a vártnál gyengébb belső keresletre utal, mely így kihat a világgazdaság növekedésére is. A romló gazdasági kilátások miatt ma egy a korábbinál pesszimistább hangvételű közleményre számíthatunk az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reservetől (ezt magyar idő szerint este negyed kilenckor teszik közzé). A különböző felmérések szerint az elemzők megosztottak a tekintetben, hogy a jegybankárok elég rossznak ítélik-e meg majd a helyzetet ahhoz, hogy további lépéseket tegyenek a gazdaság élénkítése érdekében. Egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy a Federal Reserve ismét élni kíván a "quantitative easing" eszközével, vagyis azzal, hogy lehetővé tegye a pénzpiaci szereplők számára, hogy állampapírokat, másodlagos jelzálogpapírokat adjanak el a jegybank számára - írta a portfolio.hu.

Mindenesetre ez a bizonytalanság nyomta rá a bélyegét ma a világ tőzsdéire, az amerikai indexek és az európai börzék is estek délután. A BUX 2,1 százalékot, 481 pontos mínuszban 22 538 ponton zárt. A vezető papírok közül az OTP gyengült a legtöbbet, 3,4 százalékkal érnek kevesebbet a papírok (5100 forint). A Mol és a Richter egyaránt kerek két százalékot esett, a Magyar Telekom 0,4 százalékot.

Míg a tőzsde kisebb mértékben ugyan, de szinte reggel óta gyengült és mínuszban volt az index, a forint jobban kezdte a napot, az euró ára 11 óra előtt 277,50 forint közelébe süllyedt. Délután öt órakor viszont már csak fillérekre voltunk a 280 forintos eurótól.A dollár ára 210 forint alatt járt délelőtt, délutánra 214 fölé emelkedett, a svájci frank szűk két forinttal drágult, 202 forint közelében zárta a napot.

A romló nemzetközi hangulat a zlotyt ugyanakkor elkerülte: átmenetileg 3 hónapos csúcsra (3,96-ig) erősödött az euróval szemben azt követően, hogy a lengyel jegybankelnök reggel úgy nyilatkozott, hogy az aktuális árfolyam (3,97) megfelelő és inkább a zloty erősödésének van nagyobb esélye, mint a gyengülésnek. Hozzátette azt is, hogy a lengyel fizetőeszköz további intenzív felértékelődése az exportkilátások szempontjából nem lenne kedvező.