Ötmilliós bírság részvényes ügyeskedésért

2010.08.10. 11:32 Módosítva: 2010.08.10. 11:38
A pénzügyi felügyelet ötmillió forintos bírságot szabott ki Horváth Krisztiánra a tőzsdére júliusban bevezetett Appeninn-részvényekkel kötött piacbefolyásoló üzletek miatt. A PSZÁF közölte: Horváth, aki egy Appeninn-tulajdonú cég ügyvezetője volt, olyan megbízásokat adott, amik hamis és egyben félrevezető jelzéseket sugalltak a részvények keresleti-kínálati viszonyairól.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete piacfelügyeleti eljárásban vizsgálta az Appeninn Nyrt. részvényeire, annak 2010. július 2-i bevezetése és július 26. napja között a Budapesti Értéktőzsdén kötött tőzsdei ügyleteket piacbefolyásolás gyanújával. Piacmonitoring során észlelte a gyanúra okot adó kötéseket, a megbízói koncentrációt – közölte a felügyelet.

A vizsgálatában megállapították, hogy Horváth Krisztián – aki a megbízások idején az Appeninn Nyrt. tulajdonában álló WBO Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetője volt – saját nevében, valamint érdekeltségi körébe tartozó cég nevében nagy számú megbízást adott az Appeninn Nyrt. részvényeire mind vételi, mind eladási oldalon több befektetési szolgáltatón keresztül.

A felügyelet szerint tipikusan piacbefolyásoló az a magatartást, amikor a megbízó az ajánlatát nyilvánosan hozzáférhető helyeken teszi közzé azzal a céllal, hogy olyan benyomást keltsen, mintha aktivitás vagy árfolyam változás lenne a pénzügyi eszköz tekintetében.

A vizsgálat megállapította, hogy a Horváth Krisztián által adott megbízások hamis és egyben félrevezető jelzéseket adtak az Appeninn Nyrt. részvények valós keresleti-kínálati viszonyairól, árfolyamáról. Megállapították azt is, hogy Horváth Krisztián bennfentes személyként a tőkepiaci törvényben foglalt, az ügyletkötéseivel kapcsolatos bejelentési kötelezettségének nem tett eleget.

A felügyelet a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt a cselekmény tőkepiaci súlyát és hatását mérlegelve ezért Horváth Krisztiánt ötmillió forint bírság megfizetésére kötelezte. A kibocsátó Appeninn Nyrt. viszont nem tudott a vizsgált tőzsdei ügyletekről, ezért a céggel szemben a piacfelügyeleti eljárást megszüntették – olvasható a közleményben.