83 százalékra hízott az államadósság

2010.08.16. 13:26 Módosítva: 2010.08.16. 13:30
Az állami költekezés kicsit meglódult a második negyedévben, szükség volt a költségvetési kiigazításra. A lakosság nagyon takarékoskodik.

Hajszál híján a GDP 83 százalékát tette ki az államadósság június végén – derül ki az MNB legújabb statisztikáiból. Ilyen magasan csak 2009 első negyedévének a végén volt az államadósság – az akkori magas értékben szerepet játszott, hogy 2008 őszétől folyamatosan hívtunk le hitelt az IMF-EU-mentőcsomagból –, a mostani adat a második legmagasabb adósságrátának számít.

Még nőni fog

Az államadósság növekedésének nem biztos, hogy vége lesz egyhamar. A Nomura elemzői a minap azt valószínűsítették, 2012-ben tetőzhet az adósságráta, és csak utána kezdődhet el a lassú apadás.

A mostani adósságnövekedés azonban más okra vezethető vissza: elsősorban arra, hogy az állam az idei második negyedévben kicsit költekezett. Erre világít rá, hogy miközben az államháztartás finanszírozási igénye (amely jól közelíti a költségvetési hiányt) elmúlt négy negyedévben kumuláltan a GDP 4,8 százalékát tette ki, addig a négy negyedévből az utolsó negyedévben, a 2010. áprilisa és júniusa közötti intervallumban a GDP 6,1 százalékára rúgott.

Az adatok jelzik, hogy az idei 3,8 százalékos költségvetési hiánycél tartása érdekében szükséges volt takarékossági intézkedéseket elrendelni, és az összadóbevételt is durván 80 milliárd forinttal emelő adócsomagnak is megvan az indoka fiskális oldalról. Az is látszik, hogy a bejelentett intézkedések végrehajtása nélkül kicsi esély van a deficitterv elérésére.

A háztartások azonban folytatják a takarékoskodást. A háztartási szektor a GDP közel 5 százalékának megfelelő összegben tudta finanszírozni a vállalatokat és az államháztartást. Legutóbb nyolc éve volt ilyen erős a háztartások finanszírozási képessége, és 2008 harmadik negyedévétől kezdett el javulni a szektor finanszírozási képessége, amelyek jelzik, hogy a válság és a költségvetési kiigazító csomagok hatására a lakossági alkalmazkodás gyorsan és erőteljes megy végbe.