A Fidesz most már támogatja a Déli Áramlatot

2010.08.16. 11:40
A választások előtt a Fidesz több politikusa is a Déli Áramlat tervét károsnak tüntette fel, mostanra azonban megváltozott a véleményük, mutat rá a Népszabadság írása.

Egyoldalú gázellátási helyzete miatt Magyarország érdekelt úgy a különböző gázszállító útvonalak kiépítésében, mint a több forrásban. Így támogatja mind a Nabucco, mind a Déli Áramlat tranzitvezetékek megépítését és összekapcsolását a hazai elosztó rendszerekkel – ezt válaszolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Népszabadság megkeresésére. A tárca azzal indokolja kiállását a Déli Áramlat mellett, hogy ez a gázvezeték az orosz gáz szállítását Ukrajna megkerülésével teszi, ez pedig annak fényében nagy előny lehet, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a magyar földgázellátást külső tényezők, a tranzit- és forrásország (Ukrajna és Oroszország) vitái veszélyeztetik a legnagyobb mértékben. Az energetikai ügyeket vivő minisztériumnál szintén stratégiai kérdésnek nevezték, hogy a Déli Áramlat nem csupán egy új gázvezeték építését jelenti, hanem az elképzelések között jelentős föld alatti gáztároló kiépítése is szerepel. Erre a magyar földtani adottságok kitűnőek. Ha ez Magyarországon valósul meg, az ország szerepe a térség ellátásában felértékelődik, és fontos földgázelosztó csomópont lehetünk – írták a tárcától.

A Népszabadság emlékeztet arra, hogy a Fidesz politikusai kormányra kerülésük előtt szinte démonizálták a Déli Áramlat tervét. A Déli Áramlat veszélyezteti Magyarország biztonságát, növeli az orosz gáztól való függőségünket, megöli a Nabucco-tervet (melyet uniós országok gründolnak, más vidékek gázára alapozva), a szerződés egy  alkotmányjogilag illegitim puccs, csak arra szolgál, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köre gazdasági pozíciókat építsen ki, az előkészületeket azonnal le kell állítani - ezeket és hasonlókat mondak a jelenlegi kormánypárt képviselői még ellenzékben a lap írása szerint.

A tárca nem válaszolt a lap azon kérdéseire, amelyek azt feszegették, hogy a kabinet tervezi-e esetleg módosítani a megállapodást, netán indítanak-e valamiféle vizsgálatot a szerződés kapcsán. Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos nyilvánosságra került listáján mindenesetre nem szerepel ilyesmi.