Rosszul sikerült a balatoni nyár

2010.08.19. 08:20
Bár az idei nyár utolsó hosszú hétvégéjétől még sokat várnak a balatoni vendégfogadók, az már biztos, hogy a forgalommal csak kevesen dicsekedhetnek majd. A fő vesztesek a vendéglátóhelyek és a büfék. Az őszi előfoglalási adatok azonban eddig jól alakulnak.

A nívós wellness-szállodákat, valamint a kerékpáros turistákat, golfozókat és vitorlázókat fogadó és kiszolgáló helyeket kivéve a múlt évhez képest a forgalomcsökkenés szinte mindenütt elérte a 15 százalékot. A katasztrofális előszezon mutatóin július-augusztusban nem sokat sikerült javítani, jóllehet mintegy harminc fesztivál is erősítette a forgalmat. A lapunk által megkérdezett idegenforgalmi szakemberek szerint a szerény eredményekben komoly része van az időjárásnak, ami egy sor rendezvényt, még az idei Balaton-átúszást is megtorpedózta, ám a "fő bűnös" az elhúzódó pénzügyi és gazdasági válság. Idén hatodával csökkent a belföldi vendégek száma, s akik jöttek, azoknak 65-70 százaléka üdülési csekkel fizetett, ha pedig az elfogyott, hazamentek. Ráadásul idén minden korábbinál több volt az egynapos vendég. A Somogyi Hírlap a közelmúltban a hűtőtáskák nyaraként aposztrofálta az idei szezont, mivel a strandoló százezrek jelentős része még a büfékben sem költött.

A főszezon közben bezárt vendéglátóhelyek arra utalnak, hogy a nyár legnagyobb vesztesei a vendéglők és a büfék. Gyulai Tamás - aki Siófokon, Zamárdiban és Balatonföldváron is működtet éttermet, büféket - szerint a nyár tényleg a hűtőtáskák szezonja volt. A forgalom náluk több mint 30 százalékkal csökkent. Soha nem volt még példa arra, hogy a főszezon közepén nem felvettek, hanem elküldtek dolgozókat, mert hét közben szinte egyáltalán nem volt vendég. Az a szerencséjük, hogy Siófokon egy élelmiszerüzletet is működtetnek, amelynek viszont minden korábbinál nagyobb volt a forgalma.

Kevesebb dán, több cseh

A Balatontourist Zrt.-nél az előfoglalások alapján még tízszázalékos növekedést prognosztizáltak, azonban a társaság 17 tóparti kempingjének forgalma augusztus közepéig 8-9 százalékkal volt kisebb a tavalyinál - tudtuk meg Milassin Leventétől, az SCD kommunikációs főmunkatársától. A hazai vendégek száma 15 százalékkal csökkent, a külföldieké viszont nem változott. A korábbinál kevesebben érkeztek Dániából, ám többen Csehországból.

Jobb eredményekről számoltak be a balatoni és a hévízi wellness-szállodák, sőt a hotelek többségében az őszi elfoglalási adatok is biztatók. A siófoki Hotel Azúrban az első félévben is néhány százalékkal nagyobb volt a forgalom, mint tavaly, a szálloda által szervezett különböző programoknak és a gyenge forintnak köszönhetően - mondta lapunknak Horváth Tibor vezérigazgató. Bár végleges adatok még nincsenek, július-augusztusban 90 százalékot meghaladó kihasználtsággal működtek, a szeptember-októberi foglaltság is jó. Tény viszont, hogy a vendégek jelentős része az idén kevesebbet költött. E napokban csaknem telt házzal működik az Anna Grand Hotel is Balatonfüreden, a foglaltság a főszezonban öt százalékkal volt jobb a tavalyinál, a vendégek kétharmada belföldi, az átlagos tartózkodási idő négy-öt éjszaka.

Idén eddig 15 százalék körüli csökkenésről számolt be Korsós Nikolett, a szállásközvetítéssel és saját tulajdonú panziók üzemeltetésével is foglalkozó Magyar Tenger Kft. főmunkatársa. Bár a július és az augusztus csak 3-4 százalékos mínuszt hozott, az előszezon csapnivaló volt. A cégnek a tavalyinál kevesebb magánházat sikerült kiadnia; náluk az átlagos tartózkodási idő - a tavalyi négy és fél nap után - már a három napot sem éri el. Ha az időjárás kegyes lesz, az utolsó nyári hosszú hétvégére sokan jönnek majd, ám az utószezon foglaltsági adatai egyelőre nagyon rosszak.