Idén kaszálhatnak a bodzások

2010.08.24. 07:39 Módosítva: 2010.08.24. 07:45
Úgy tűnik, kiváló évet zárnak majd a hazai bodzagyűjtők és -termelők, miután a növény termése iránti kereslet nemcsak idehaza, hanem a külpiacokon is folyamatosan nő.

Miután az időjárás miatt idén Nyugat-Európában is a szokásosnál kisebb termés várható, nem véletlen, hogy német, olasz és holland kereskedők is megjelentek a hazai piacon. Bár a magyarországi bodzatermelésre a támogatás csökkenése miatt évek óta rájár a rúd, most jó esély van arra, hogy a bodzások új erőre kapnak – írja a Napi. A növény termőterülete két-három évente pár száz hektárral nő, s ma már mintegy 8000-9000 hektáron termelik. A növény telepítése nem olcsó, egy hektár átlagosan, 450-500 ezer forintba kerül.

Bencze Tamás nyíregyházi felvásárló szerint az időjárás ezúttal a hazai gyűjtők és termelők malmára hajtja vizet: a vadon termő és a termesztett növényeket sem érte jelentős kár, míg a sokkal kényesebb nyugat-európai ültetvények megszenvedték a sok csapadékot és viharokat. A Nyírségbe naponta érkeznek a külföldi kereskedők, s pillanatnyilag úgy tűnik, a rendelkezésre álló mennyiség dupláját is jó áron lehetne értékesíteni - ez akár a tavalyi ötvenforintos ár kétszeresét is jelentheti.

Most üt vissza, hogy az elmúlt évek során az ágazat nem kapott megfelelő támogatást, s a telepítést ma sem segítik kellő mértékben - mondta a szakember. Persze a hazai, elsősorban a gyűjtésre alapuló, épp ezért kiegyensúlyozatlan és bizonytalan kínálatnak is része van abban, hogy az elmúlt években volt, amikor 30 forintot sem adtak a bodza kilójáért. Miközben 140-150 forintra is volt példa.

Török László, aki Fehérgyarmat határában közel három hektáron termel bodzát, szintén úgy véli, a termelők hosszú évek óta annak isszák a levét, hogy a külföldi piacokon nem tudunk egységesen, megfelelő kontingenssel megjelenni. Pár tonna termésért csak akkor jönnek el a nyugat-európai kereskedők, ha otthon nincs mit felvásárolni - mint most.

Van olyan felvásárló, amely a kereslet növekedése miatt a tavalyi 2,5 ezer tonna helyett az idén mintegy ötezer tonna bodzát szeretne felvásárolni, illetve feldolgozni. Ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen a kereslet napról napra nő és az árak is szépen araszolnak felfelé.