A K&H Bank áthárítja a bankadót, ha tartós lesz

2010.09.02. 15:53
A K&H csoport vezérigazgatója megígérte, hogy nem hárítják az ügyfeleikre a bankadó miatti többletterhet, ha az intézkedés átmeneti lesz. A bank egyre több ügyfele késve törleszti a hitelét.

A K and H Bank nem hárítja át az ügyfelekre a bankadó terhét akkor, ha az intézkedés valóban csak egyszeri, átmeneti lesz, ellenkező esetben azonban a bank nem tudja betartani ezt az ígéretét - hangsúlyozta Hendrik Scheerlinck, a K & H Csoport vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A K&H csoport egyszeri tételektől megtisztított adózás utáni nyeresége az első félévben az egy évvel korábbi 10,6 milliárdról 16 milliárd forintra nőtt. A bankadó pedig az egész csoportra vonatkozóan 17,1 milliárd forint lesz. A vezérigazgató ezért nyomatékosan leszögezte, reméli, hogy valóban csak átmeneti intézkedésről van szó és a kormány 2012-től újragondolja az elvonás mértékét és a bankadó az EU-ban alkalmazott mértékre csökken.

Több mint 164 százalékkal 23 milliárd forintra emelkedett a K and H csoport adózás utáni nyeresége az idén az első félévben, az egy évvel korábbihoz képest. A működési eredmény 15 százalékkal emelkedett, a hitelezési költség magas maradt, a nem teljesítő hitelek aránya pedig tovább emelkedik - derül ki a csoport féléves eredményeit ismertető  írásos anyagból. A nem teljesítő hitelek aránya 7,3 százalékra nőtt a 2009 félévi 4,6 százalékról.

A kormány kisajátítja a bankok saját tőkéjét

A Raiffeisen International vezérigazgatója már korábban jelezte, hogy aggasztónak tartja a magyar kormány bankadóval kapcsolatos eljárásmódját. Herbert Stepic szerint a 0,5 százalékos mérlegfőösszeg-arányos adó hatalmas a Németországban és Ausztriában tervezett bankadóhoz képest is.

A leglényegesebb azonban, hogy ezáltal a kormány egyfajta kisajátítást hajt végre, csökkentve a bankok saját tőkéjét. "Természetesen ennek negatív hatása van a befektetőkre, óriási bizalomtörést jelent" – fogalmazott.