50 milliárdot vesztettek a pénztártagok

2010.09.09. 14:47
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb adatai szerint a magánnyugdíjpénztárak 2010 második negyedévében 48 milliárd forintos (vagyonarányosan 1,7 százalékos) veszteséget szenvedtek el, azonban a kezelt vagyon 40 milliárd forinttal emelkedni tudott.

A frissen publikált PSZÁF adatok szerint a magánnyugdíjpénztárak 2010 második negyedévében 48 milliárd forintos veszteséget szenvedtek el, azonban ez nem érhet nagyobb meglepetésként bennünket, hiszen a második negyedévben nem alakult jól a globális befektetői hangulat. A legfontosabb referenciaindexek közül a MAX például 2,3 százalékos, míg a BUX 13,2 százalékos leértékelődést szenvedett el. A vagyonarányos hozam -1,7 százalékos volt, miközben egy negyedévvel ezelőtt 6,3 százalékot láthattunk.

A nyugdíjpénztárak és a tagok számára kedvező trend jól láthatóan megtörött, sorozatban négy kiváló negyedév után először fordult negatívba a pénztárak teljesítménye. A nyugdíjpénztárak portfólió összetételét kiegészítve a korábban ismertetett referenciahozamokkal viszont tökéletes magyarázatot szolgáltat a gyengébb teljesítményre.

A választható portfóliós rendszer bevezetése miatt dinamikusan csökkent a pénztárak kötvényaránya, azonban a rendszer "fiatalsága" miatt még mindig 54 százalékot tesznek ki a kötvénybefektetések. A közvetlen részvénybefektetések részaránya mindössze 11 százalékos, azonban érdemes megjegyezni, hogy a befektetési jegyek (30 százalék) nagyobb része mögött szintén részvénybefektetések állnak.

Vélhetően a deviza-megfelelési korlát bevezetése - aminek a növekedési portfólió esetében 2010. szeptember végéig kell megfelelni - nem fog drasztikus váltást hozni a piacon, viszont a következő negyedévekben számíthatunk a portfólió átrendeződésére a részvények irányába, hiszen 2011 nyaráig kell a törvényben lefektetett részvényarányt teljesíteni (a növekedési portfólió esetében a minimális 40 százalékos határt ekkortól kell elérni).

Köszönhetően a friss tőkebeáramlásnak viszont a portfóliókban kezelt vagyon emelkedni tudott, a 41.5 milliárd forintos emelkedés után a vagyon 2,841 milliárd forinton állapodott meg.