Sok állami szerződést és támogatást kivizsgálnak

2010.09.10. 07:09
PPP-beruházásokat, köztük sztrádaépítéseket, privatizációs szerződéseket vizsgálhatnak ki, amelyek előnytelenek lehetnek az államra nézve.

A Magyar Hírlap szerint problémajegyzéket állított össze a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkársága, annyi a kivizsgálandó eset.

Hegmanné Nemes Sára államtitkár a napilapnak adott interjújában arról beszélt, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a PPP típusú - vagyis a közszféra és a magánszféra hosszú távú, összetett együttműködésén alapuló - beruházásokat nem a gazdaságosság és a hatékonyság motiválta, az állam érdekei háttérbe szorultak a magánérdekekkel szemben. Elmondta, az autópálya-beruházásokkal kezdik az átfogó vizsgálatokat, az M5-ös és az M6-os koncessziójának áttekintésével.

Az államtitkár kitért arra is, hogy újratárgyalják az előnytelen privatizációs szerződéseket, és megpróbálnak azokban módosításokat elérni. Ha ez nem megy, végső esetben fel is mondhatjuk a megállapodásokat - tette hozzá.

Hegmanné Nemes Sára tájékoztatása szerint minden PPP-projekt vizsgálati jelentése és a vagyonkezelési, privatizációs szerződések Papcsák Ferenc kormánybiztoshoz, illetve Budai Gyula miniszterelnöki megbízotthoz is eljutnak, ezután ahol indokolt, felelősségre vonás következhet.