Már nem kiemelt beruházás a sukorói projekt

2010.09.13. 17:55
Utasítást adott a King's City kaszinóváros kiemelt beruházási státuszának visszavonására a gazdasági miniszter. Matolcsy György ezt Schiffer András LMP-frakcióvezető interpellációjára adott válaszában közölte hétfőn a parlamentben.

Az ellenzéki politikus a "narancskaszinó a banánköztársaságban" című interpellációjában úgy fogalmazott: az új kormány több mint száz napja fenyegetőzik elszámoltatással, miközben a sukorói kaszinóberuházásról szóló kormányrendelet még hatályban van. "Az LMP narancsos megaberuházást sem szeretne látni a védett környezetben" - jelentette ki, hozzátéve: néhány héttel ezelőtt ezért kezdeményezték a beruházásnak kedvezményeket adó rendelet visszavonását. Ennek határidejéről érdeklődött hétfőn újra a politikus.

Matolcsy György hangsúlyozta: a Velencei tó körül kaszinó- és gyárváros sem lesz, hanem olyan fejlesztésekre lehet számítani, amelyek - hasonlóan nyugat-európai példákhoz - a vízre, a tóra valami különlegességet építenek. Megemlítette a Bodeni és a Genfi tavat, amelyek "okos, intelligens tavak". Ezt azzal indokolta, hogy a tó körül lehet pihenni, de vannak például kutatási beruházások, amelyek nem szennyezik a környezetet.

Úgy fogalmazott: a miniszterelnök személyes érdekeltségét is lehet ismerni ebben az ügyben, "aki szereti a Velencei hegységet, és a tó körüli lágy völgyeket, szelíd dombokat." Schiffer András üdvözölte a bejelentést, de nem fogadta el a miniszteri választ, mert szerinte Matolcsy György nem beszélt arról, miért és meddig van hatályban a beruházásról szóló kormányhatározat. Az Országgyűlés azonban elfogadta a tárcavezető válaszát.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King's City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében. A nyomozás során Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök is tanúvallomást tettek. Az ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálatot folytat.