Jövőre már nőhet az idegenforgalom

2010.09.15. 14:33
A belföldről érkező forgalom 1, a külföldről jövő 2, a konferenciaturizmus 5 százalékos növekedését jelezte előre 2011-re Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója a szakmai szereplőkkel szerdán, Győrben folytatott konzultáción.

A mostaninál több nagy nemzetközi rendezvény vonzanának Magyarországra. Mint mondta, körülbelül háromszáz olyan rendezvényről van tudomásuk a 2018-ig terjedő időszakban, amely kétezernél több embert mozgat meg, de még nincsen döntés a helyszínéről, és minden második esetben van magyar tagja a szervező testület vezetésének.

Javítanák az ország légi elérhetőségét is, ám - mivel a jövő évi repülési kontingensek már szinte teljes egészében lekötöttek - e téren csak 2012-től érhető el jelentősebb változás. Emlékeztetett arra, hogy Sármellék és Debrecen reptere is alkalmas nemzetközi forgalomra, s a már folynak tárgyalások arról, hogy utóbbira menetrend szerinti járatok induljanak.

Horváth Gergely megemlítette: az állami idegenforgalmi marketingcég működését hatékonyabbá tennék. Noha hivatalos kimutatások szerint 35 százalék a vállalat büdzséjében a működési költségek aránya, úgy látni, ennél nagyobb ez a hányad. A drága, nagy közönségvásárok helyett például a szakmai rendezvényeken való megjelenést részesítve előnyben, óriásplakát-kampányok helyett pedig az értékesítés-ösztönző megoldásokra fókuszálnak.

Horváth Endre, a nemzetgazdasági tárca gazdaságfejlesztési ügyekben illetékes helyettes államtitkára az eseményen arról beszélt: az év első hét hónapjának adatai alapján "nagyon pici növekedés már van", hiszen a kereskedelmi vendéglátóhelyek bevétel kéttized százalékkal magasabb volt, mint 2009 azonos időszakában; "a mélyponton már túl vagyunk" - tette hozzá Megjegyezte azonban: a szállásért fizetett összegek tovább csökkentek, a vendéglátásból származó bevételek okozták a növekedést,

A turizmusfejlesztés formálódó koncepciójának súlyponti elemeként említette a gyógy-idegenforgalmat, amelyben éppúgy helyet kap - a természetjárást és a gasztronómiát is magában foglaló - megelőzés, mint a gyógyító és az utókezelés. De része ennek a kulturális és a vallási turizmus is - jegyezte meg.

A fideszes Bánki Erik, a parlament illetékes bizottságának elnöke az eseményen arról beszélt: az első Orbán-kormány bizonyította turizmusbarát voltát, és most is arra törekednek, hogy – szakítva az utóbbi évek gyakorlatával – gyors, egyszerű és praktikus támogatási rendszert működtessenek.