Az EU elnökség menti meg a szállodaipart

2010.09.23. 16:59 Módosítva: 2010.09.23. 17:16
Jelentős fellendülést remélnek a fővárosi szállodák Magyarország féléves uniós elnökségétől. Jó lesz a Duna-parti ötcsillagosoknak, és a jó minőségű négycsillagosoknak is. A szállodák vezetői remélik, hogy az elmúlt évek pangása után kitehetik a megtelt táblát, a tapasztalatok szerint harmadával növekedhet a foglalások aránya - írja az Utazó magazin.

A nagy nemzetközi rendezvények idején a tapasztalatok szerint szállodák rendre 15-30 százalékkal magasabb szobafoglaltságról, illetve átlagárról számoltak be. Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke szerint óriási jelentősége van annak, hogy a féléves uniós elnökségünk alatt, januártól fél évre a nemzetközi érdeklődés homlokterébe kerülünk.

Az uniós elnökség tanácskozásaira érkező küldöttek és kísérőik foglalása már önmagában is jelentős többletbevételt biztosít majd a szállodáknak, éttermeknek, valamint a közlekedéssel foglalkozóknak és a kiskereskedők számára.

De még ennél is nagyobb jelentősége van annak a pozitív hírértéknek, ami az elnökség fél éve alatt országunkról keletkezik a nagyvilágban, és amelynek értéke csak forint milliárdokban mérhető.

A nagyok akaszthatnak

Deák Imre, a Danubius Hotels vezérigazgatója szerint, az igazi reflektorfényt leginkább a  különleges események és protokoll helyszínek kapják a nemzetközi sajtóban, ugyanakkor az elnöki félév alatt, Budapest és egész Magyarország élvezheti a pozitív hírverést. Különösen akkor, ha az itt zajló tárgyalások eredményeként nagy horderejű bejelentésekre is sor kerül. Az elnökség legnagyobb nyertesei a Duna-parti ötcsillagos szállodák lehetnek, de a jó minőségű négycsillagos hotelek is komolyabb forgalomra számíthatnak.

A vezérigazgató szerint, az elnökség idején zajló események foglalásai üzleti alapon zajlanak, a delegáció tagjai jól fizető vendégek és a kísérő programok is jövedelmező események. Ezek az események a magas nyereségű konferenciaturizmushoz hasonló bevételeket biztosítanak, amelyekből az elmúlt években igen kevés akadt Budapesten – magyarázta Deák. Most végre olyan napok is akadnak majd, amire csak évekkel ezelőtt, a Forma1 láz csúcsán akadt példa: a városra végre ki lehet tenni a „megtelt” táblát.

Ez a sikeres világvárosokban rendszeresen megszokott. Az imidzs építés mellett ez azért is létfontosságú az elmúlt évek turisztikai vesztesének számító Budapest számára, mert a magyar fővárosban, - az új hotelek üzembeállásának is köszönhetően -, mára jelentősen estek a szállodai átlagárak. Miközben Bécsben 91, Prágában 74, Budapesten mindössze 62 euro az egy szobára eső átlagár.

EU elnökség = foci EB

Fazekas Tamás a Ramada Plaza Budapest vezérigazgatója szerint a fővárosban ugyan májustól némileg több turista érkezett Budapestre, de az üzleti turizmus élénkülése – annak ellenére, hogy valamelyest növekedett a forgalom -, még várat magára.

A szakember szerint, az EU elnökség majdnem olyan, mint egy foci Európa Bajnokság. Biztosan pozitívan érinti a várost, de leginkább az üzleti forgalom miatt, amelynek hatása még az esemény után is érződni fog - aztán szép lassan elcsendesül. Rajtunk múlik, hogy ez a hatás meddig tart, és mennyire tudjuk újabb attrakciókkal, üzenetekkel fenntartani a nemzetközi érdeklődést.