Maradt 5,25 százalék a kamat

2010.09.27. 14:10 Módosítva: 2010.09.27. 14:15

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem nyúlt a kamathoz a monetáris tanács, a ráta maradt 5,25 százalékon.

Meddig lesz ennyi a kamat?

A Reuters legutóbbi, múlt heti felmérése szerint az elemzők szinte teljesen egyhangúlag úgy vélik, az 5,25-ös szinttel elértük a kamatminimumot, ennél alacsonyabb már nem lesz a ráta (a megkérdezett több mint 20 szakértőből egy valaki vár 5 százalékot). Abban viszont lényegesen nagyobb a szórás, mikorra várják az emelést: a legtöbb válasz szerint a közeljövőben nem, illetve 2011 második felében kezdődhet az emelés, de van, aki már októberben szigorítást vár.

Miután a kormány ígéretet tett a jövő évi költségvetési hiánynak a GDP három százaléka alá szorítására, az ország kockázati megítélése jelentősen javult az elmúlt hetekben, így egyáltalán nem volt meglepetés a változatlan alapkamat - értékelte a döntést Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő szakértője emlékeztetett: az augusztusi ülésen a hét tagú tanácsból még ketten a kamatemelésre szavaztak, ugyanis az akkor megjelentetett inflációs jelentés szerint a pénzromlási ütem az előrejelzési horizonton a célérték felett marad.

A tanács azonban akkor is érzékeltette, hogy a jelentés keretéül szolgáló, modellalapú előrejelzést most a szokásosnál is több bizonytalanság övezi. Az azóta napvilágot látott adatok inkább a galambok álláspontját látszanak alátámasztani. Az infláció augusztusban kedvezőbb lett a vártnál, a rövid bázisú maginfláció egy százalék körül tartózkodik. A bérnövekedési ütem tovább mérséklődött, a reálbérek esetében az év eleji felfutást gyors korrekció követte. A gazdasági növekedés ütemét tükröző havi ipari termelési és export adatok is azt mutatják, hogy az év eleji gyors élénkülés tetőzött, és inkább mérséklődésre számíthatunk a közeljövőben.

Jelentősebb fordulatot azonban leginkább a kormány költségvetési deficittel kapcsolatos kommunikációja hozott. Ez azért fontos, írta kommentárjában Bebesy Dániel, mert szerinte az alapkamat szintjének meghatározásnál a következő időszakban rendkívül fontos lesz a költségvetés finanszírozási szükséglete, az állampapír kínálat. A kedvező hírek következtében az országkockázati felárak csökkeni kezdtek, a forint látványos erősödésbe kezdett, az állampapír piaci hozamok is estek, azonban még mindig messze vagyunk a május eleji szintektől.

Az önkormányzati választás után tovább folytatódhat a javulás abban az esetben, ha a kormány ismerteti az intézkedéseit, amelyek segítségével elérhető lesz a 3% körüli hiány, illetve tartósan csökkenteni lehet az államadósságot. Hiteles fiskális politika vázolásával lehetőség nyílhat arra, hogy a magyar felárak tartósan szűküljenek a régiós szomszédjainkhoz képest. Kockázatok persze még most is bőven vannak, októberben dönt az EU a magánnyugdíjpénztárak költségvetési vonzatának elszámolásáról. Jóváhagyás esetén az esetlegesen megugró állami költekezés, elutasítás esetén pedig a már meglebegtetett nyugdíjpénztári államosítás okozhat nagyobb aggodalmakat a piacon.