Az EU egyik nagy nyertese voltunk tavaly

2010.09.28. 16:52 Módosítva: 2010.09.28. 16:53
A kelet-európai térség, azon belül pedig Lengyelország volt tavaly az Európai Unió költségvetésének legnagyobb nyertese. Az Európai Bizottság ma megjelent dokumentuma szerint Magyarország szintén több uniós költségvetési forrást kapott, mint amit befizetett a közös kasszába, így a lista élén helyezkedik el.

Az Európai Bizottság által ma közzétett pénzügyi jelentés szerint az unió az előirányzat 97 százalékát használta fel, a teljes kiadások pedig meghaladták a 112 milliárd eurót. Ennek a nagy részét a gazdasági növekedést, a foglalkoztatást és a kutatás-fejlesztést élénkítő intézkedések, valamint a mezőgazdasági kiadások tették ki - derül ki a dokumentumból.

A 2009. évi költségvetés több mint 30 százalékát a gazdasági fellendülésre és növekedésre fordítottuk - közölte Janusz Lewandowski uniós költségvetési biztos. A tőkeáttételi hatásnak köszönhetően minden, a régióinkba befektetett euró kétszeresen-háromszorosan térül meg. Az uniós költségvetés tehát nem elhanyagolható kézzelfogható eredményekkel jár.

A lengyelek és lettek mellett mi is nagyon jól jártunk

Nominális értelemben Lengyelország volt az uniós költségvetés tavalyi nyertese, ugyanis 6,5 milliárd euróval több forrást kapott, mint amennyit befizetett. 2009-ben Magyarország ismét profitált az uniós költségvetésből, mivel a kifizetések 2,7 milliárd euróval haladták meg az ország közös kasszába történő befizetéseit. Eközben Csehország és Románia szintén (nettó szinten) 1,8 milliárd eurót nyert az uniós költségvetésből.

A GDP-hez viszonyítva ugyanakkor Litvánia volt a legnagyobb "kedvezményezett", mivel 1,5 milliárd euróval több forrást kapott a közös kalapból, mint amennyit befizetett, ez nemzeti össztermékének 5,7%-ára rúg.

Németország a legnagyobb finanszírozó

A legnagyobb nettó befizető ezúttal is Németország volt a maga 8,1 milliárd eurós hozzájárulásával. De Svédország, Dánia és Hollandia a legnagyobb befizetők között volt tavaly.

A jelentésből az is kiolvasható, hogy a dél-európai államok egyre kevésbé profitálnak az uniós kasszából, miután egyre gazdagabb országokká válnak és így kiesnek a támogatások köréből. Spanyolország például 2009-ben 1,8 milliárd eurónyi nettó támogatást kapott az EU-tól, miközben 2005-ben ez az összeg 6 milliárd euróra rúgott. Az Olaszországnak történt nettó kifizetés ez idő alatt 4,1 milliárdról 2,2 milliárdra apadt - mutat rá a Reuters.