Holnap százmilliárdot keres az ország

2010.09.29. 13:50
A 200 milliárd forintosra tervezett pénzügyi különadó első felét holnap éjfélig kell befizetniük az érintetteknek.

Holnap fog a gyakorlatban is debütálni a nyári adócsomag részeként elfogadott bankadó. A teljes pénzügyi szektorra – a bankokon kívül a biztosítókra, pénzügyi vállalkozásokra, befektetési alapkezelőkre, befektetési vállalkozásokra, tőzsdére – kirótt extraadót két egyenlő részletben kell befizetni, és az első rész holnap éjfélig esedékes.

Ha helyesek a kormány előzetes kalkulációi, holnapig durván 100 milliárd forinttal hízlalja az államkasszát a bankadóként elhíresült sarc, ugyanis a teljes éves összeget ennek duplájára becsülte a kabinet az adótörvény-javaslat megalkotásakor.

A törvény egyébként úgy rendelkezik, hogy az adóbevallásban már most meg kell mondani a teljes éves adókötelezettséget. Hiába igyekezett meghatározni a parlament az adó alapját az adócsomagban, nem biztos, hogy minden egyértelmű. Mint a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők rámutattak, nem világos, hogy a kamateredmény vagy a kamatkülönbözet számít-e be az adóalapba. Utóbbi jóval szélesebb díjtételeket is felölel, mint a lap írja, van olyan cég, ahol az eltérés a kettő tétel között 600 millió forint is lehet.

Az is fejtörést okoz még a befizetési határidő előtt egy nappal, hogy számvitelileg hogyan kezeljék a bankadót, melyik negyedéves beszámolóban és hogyan kell feltüntetni az éves extraadót.

A bankadót mindenesetre el lehet számolni a normál társasági adó alapjában ráfordításként, így a bankadó összege csökkenti a társasági adó alapját.

A bankadó második részletét december 10-ig kell utalni.