Tíz évvel ezelőtti árak a lakáspiacon

2010.09.29. 15:17 Módosítva: 2010.09.29. 15:32
Egy lélegzetvételnyi emelkedést követően mégis drasztikusan tovább zuhant a hazai lakáspiacot elemző és a piaci trendeket bemutató FHB lakásárindex. A lakásárak a 2004-es szinten vannak, de reálértéken még a 2000-es év szintjét is alulmúljuk. Az idei év végére hét százalék körüli áresés várható.

Az FHB lakásárindexe immár két éve folyamatos esésben van. A teljes hazai lakáspiac, illetékhivatali és saját adataival készített mutatója az idei év közepére a 6 évvel ezelőtti, azaz a 2004-es árszintre zuhant vissza – mondta Harmati László, a bank vezérigazgatóhelyettes. Ennél talán még tragikusabb az, hogy reál értelemben az árak a kiindulási pontnak számító 2000-es év szintjét is alul múlja.

Míg 2009 év végén a mutató a válság óta mért legalacsonyabb 174.3 ponton állt, addig az első félév közel 5 pontos emelkedést követően, újabb csúcsot döntve, az idei év közepére az index 174.2 ponton zárt, ami reál értelemben a 2000-es évre vonatkozó bázis szám alá, 99.6%-ra esett vissza.

A lakáspiacot azonban nem csak a nominális és reál árcsökkenés sújtja, hanem a rendkívül alacsony forgalom, és a KSH adataiból már jól ismert építések visszaesése. A lakáspiaci forgalom az utóbbi évtized legalacsonyabb szintjére esett.

Harmati szerint, vannak azonban jelek a keresleti oldal élénkülésére, ezt a piaci adatok is visszaigazolják, gyenge még, de pozitív jelként ítélik. A háztartások kiadásai pedig 2008 harmadik negyedéve óta folyamatosan csökken.

Az FHB prognózisa szerint a 2010 évre 7% körüli áresés várható, mivel a különböző korlátozó tényezők miatt nem képes realizálódni a még nagyobb áresés, hiszen a komoly gondokkal küzdő tulajdonosok lakásai nem minden esetben kerülnek ki a piacra. Harmati véleménye szerint az összeszűkült piacon elhúzódó áralkalmazkodásra kell számítani.