Gál
3 °C
16 °C

Extrabevételekkel mentené a kormány az idei költségvetést

2010.10.01. 14:54 Módosítva: 2010.10.01. 16:45
Költségvetési kiigazításba fog a kabinet, de az extrabevételekre koncentrálva, a Mol 35 milliárdjával, kvótaértékesítéssel, állami vállalatok befizetésével tartaná a kormány az idei deficittervet.

Magyarország el akarja érni az idei évre vállalt 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetésihiány-célt, ennek érdekében pedig lépéseket tesz – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Reuters tudósítása szerint. Ennek érdekében extrabevételekre számít a kabinet.

A Moltól 35 milliárd forintos egyszeri bevételt várnak, az állami vállalatoktól is várnak előlegeket az államháztartási egyenleg javításához, emellett pedig a széndioxid-kvóták értékesítéséből is eddig nem tervezett pénzhez juthat az állam.

Mint beszámoltunk róla, az idei költségvetési deficitterv megvalósítását kockázatok övezik. A kormány által még nyáron elrendelt zárolásokkal is akad még dolga a költségvetésért felelős nemzetgazdasági tárcának, és még nyár végén az IMF és az EU úgy látta, hogy 0,3 százalékpontos elcsúszás (durván 80 milliárd forintos hiánytúllépés) valószínű intézkedések nélkül. Ezért hozhatta meg a kormány a most bejelentett döntést.

Vannak kérdőjelek

Az azonban egyelőre nem világos, hogy egyrészt mekkora extrabevételekre számít a kormány, másrészt pedig az sem, hogy azokat hogyan lehet elszámolni az idei büdzsében. A széndioxidkvóták értékesítéséből származó bevételt ugyanis energiatakarékosságot javító beruházásokra lehet csak felhasználni, és arra fel is kell használni, tehát a bevételekkel szemben lesz egy ugyanekkora kiadás valamikor. Ezen túl az is lehet, hogy több évre elosztva kell feltüntetni az idén befolyó kvótabevételt, tehát a költségvetési egyenleget javító hatás nem lehet annyira erőteljes, mint amennyi első látásra tűnne.

91 milliárdnyi bankadó jött be

Közben a nemzetgazdasági tárca közzétette, hogy a bankadó első részletét tegnapig befizették az érintettek, és 91 milliárddal gazdagították az államkasszát. Az egész éves adókötelezettség legalábbi 182 milliárd forint, ennek a felét kellett tegnapig utalni. Ez azonban érdemben kevesebb a reméltnél, a kormány 200 milliárdot várt egész évre.

A most Matolcsy által bejelentett extrabevételek a banki különadó mellett segítenék a hiánycél elérését.)

Az állami vállalatoktól remélt előleg vélhetőn osztalékelőleg lehet, ha erről van szó, akkor a nyereséges cégek, vagyis az MVM, a Szerencsejáték, esetleg a Magyar Posta profitjának előre történő elvonásához nyúlhat a kabinet.

Cikkünk korábbi változatában azt írtuk, hogy a Mol 35 milliárdos tételét is bizonytalanság övezi. Nem volt világos , hogy ez azt a tételt takarja-e, amelyet még az Európai Bizottság határozata alapján az olajtársaságnak egy 2005-ös tranzakció miatt vissza kell adnia az államnak, vagy ez azon felül értendő. Ha előbbi, akkor is lehet, hogy időben elnyújtva kell elszámolni a bevételt az uniós módszertan szerinti kimutatásokban.

Azóta kiderült, hogy arról a bizonyos tételről van szó, amelyet a Mol már egyébként nemrég be is fizetett a büdzsébe, vagyis ez az olajtársaságtól remélt pluszbevétel valójában nem is pluszbevétel.

Update: Matolcsy Brüsszelben azt érzékeltette az MTI tudósítása szerint, hogy a GDP fél százalékának megfelelő lyukat kell betömni, a 120-130 milliárd forintos többlethiányt olyan bevételi forrásokkal tervezik finanszírozni, mint a Mol 35 milliárd forintos többletbefizetése, az FHB 3,5 milliárd forintos kamatbefizetése, valamint a szén-dioxid-kvótából tervezett mintegy 30 milliárd forintos bevétel, amelyeket eredetileg jövőre vagy azt követően kívántak beszámítani. Már az idén felhasználható az állami vállalatok osztalékelőlege is - tette hozzá.

15%
4490 Ft
3817 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft