Így szépíti meg az autósok életét a PSZÁF

2010.10.07. 13:25
Szigorít a biztosítókkal szembeni követelményeken a PSZÁF, így a kötelező biztosítási rendszer átláthatóbb lehet. Az autósoknak könnyebb lesz kiszámítania a kötelező díját, a biztosítók kevesebb megtévesztő trükköt vethetnek be tarifáik meghirdetésekor az előttünk álló kötelező kampányban. A Felügyelet januártól nagyobb büntetést vethet ki a társaságokra, ha nem tartják be a szigorúbb elvárásokat.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 10 pontba foglalta össze azokat az eseteket, melyek az elmúlt évek kampányaiban az autósok szabad biztosítóváltását, illetve a tarifák átláthatóságát nehezítették és jogszerű, kiszámíthatóbb tarifákat követel a biztosítóktól. A Biztosítás.hu frissen kiadott elemzése szerint mindez a verseny tisztaságát segíti majd elő a novemberi kampányban.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ma reggel tette közzé 10 pontját, melyben példálózó jelleggel, a teljesség igénye nélkül fel kívánja hívni a figyelmet az általa elfogadhatatlannak ítélt és a biztosítók által eddig széles körben alkalmazott díjhirdetési technikákra.

„A PSZÁF iránymutatása a verseny tisztaságát segíti majd elő a novemberi kampányban” – hangsúlyozta Rácz István, a  Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója. A kiadott felügyeleti elvárások nehéz helyzetbe hozhatják a biztosítókat, mivel a rövidesen meghirdetésre kerülő tarifák a legtöbb helyen már elkészültek, de most elölről lehet kezdeni a számításokat. Az elvárásoktól való eltérést a PSZÁF a 2010. január 1-jétől jelentősen kiszélesedett felügyeleti bírságkeret között értékeli majd.

A felügyeleti elvárások legfontosabb alapelve, hogy a forgalmi engedélyéből és a meghirdetett tarifából az autósnak - mindenféle egyéb adat nélkül - egyértelműen ki kell majd tudnia számolni következő évi kötelezőjének díját. Mindez azt jelenti, hogy pl. a korábban több biztosító által is alkalmazott módszer, amikor a biztosító csak az indexdíjat tette közzé és azt mondta az autósnak, hogy új díjának kiszámítása érdekében keresse elő az elmúlt évi díját is - a jövőben már nem alkalmazható.

Ugyanígy nem lehet olyan típusú kedvezményeket alkalmazni, amelyek technikai teljesülése az autós által előre nem ítélhető meg, mint például díj azonnali megérkezése a biztosítóhoz bankkártyás fizetés esetén, vagy az ajánlat elektronikusan feldolgozható formában, automatikus módon történő beérkezése a biztosítóhoz.

Nem csak az új ügyfeleknek lesz jó

Új szereplő a magyar kgfb piacon

A román Astra nevű biztosító magyar fióktelepe új szereplőként jelenik meg az október végi tarifahirdetéskor a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) piacon - tudta meg piaci forrásokból az MTI. Az uniós fióktelepnek csak regisztráltatnia kell magát a nemzeti felügyeleti hatóságnál, engedélyre nincs szüksége. A fióktelep vezetője, Török Béla az MTI-nek elmondta, hogy hamarosan sajtótájékoztatón számolnak be terveikről. Az Astra a román piac legnagyobb biztosítója, magánszemélyek tulajdonában áll. A cég  1991-ben az állami ADAS cégből kiválva jött létre, mára Románia egyik vezető biztosító társaságává vált, több, mint 240 biztosítási fiókot üzemeltet.

Szintén nem megengedett a jövőben az önrész alkalmazása (ezt már tavaly is büntette a felügyelet), valamint az év közben változó paraméterek miatti év közbeni díjváltozás sem. A Biztosítás.hu szerint az utóbbi esetben a partnerkedvezmények szabályozásáról van szó, ami annyit jelent, hogy akinek a biztosító például meglévő lakás, vagy CASCO biztosítására hivatkozva kedvezményt adott, attól akkor sem vehető vissza a kedvezmény, ha az illető esetleg éven belül felmondaná meglévő CASCO vagy lakásbiztosítását.

Ugyanígy nem lehet majd díjat változtatni év közben, ha valaki lakhelyet változtat. Vagyis ha például Budapestről vidékre költözünk, nem élvezhetjük egyből a kedvezőbb vidéki tarifát, illetve fordított esetben sem kell többet fizetnünk, ha év közben felköltözünk a fővárosba.

A PSZÁF nem tolerálja a jövőben - a tavaly egyes direktbiztosítók által alkalmazott – úgynevezett ajánlói rendszereket sem, amikor a kedvezmény mértéke ahhoz van kötve, hogy ki, hány másik autósnak ajánlja tovább adott biztosító kötelező biztosítását.

Végül, de nem utolsó sorban azt is elvárja a felügyelet, hogy a tarifák ne rejtsék el a meglévő és a megszerezni kívánt ügyfelek részére kínált díjak közötti különbségeket, ami akár a kettős mérce végét is jelentheti. A jövőben könnyen lehet, hogy nemcsak az új, megszerezni kívánt ügyfeleknek, hanem a meglévő ügyfeleknek is olcsóbb díjakat ajánlanak majd a biztosítótársaságok.