Svájci gyógyszercéget vesz a Richter

2010.10.07. 08:39 Módosítva: 2010.10.07. 08:46
A Richter Gedeon Nyrt. megvásárolja a svájci székhelyű PregLem gyógyszeripari vállalatot - közölte a Richter a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. A Richter most 150 millió frankot fizet, legkésőbb 2013-ig legalább 100 millió frankos tőkeemelést hajt végre a svájci cégben.

A Richter az átvételkor 150 millió svájci frankot (114 millió euró) fizet készpénzben, és a felvásárlás további, legfeljebb 295 millió frank (223 millió euró) értékű mérföldkő teljesítésekhez kötött. Az akvizíció a PregLem értékét maximum 445 millió svájci frankban (337 millió euró) állapítja meg, vagyis legfeljebb ennyit kell érte fizetnie a magyar cégnek.

A Richter közleménye szerint a magyar társaság vállalta, hogy 2011-2013 között "legalább 100 millió svájci frankos tőkeemelést valósít meg, hogy a PregLem termékportfoliójának forgalmazását támogassa". Ez a pénz azt a célt szolgálja, hogy a svájci cég megvalósíthassa a "korai szakaszban található molekulák klinikai fejlesztését, továbbá marketingszervezeteket hozzon létre Nagy Britanniában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban".

A PregLem nőgyógyászati rendellenességek, illetve meddőség kezelésére szakosodott gyógyszeripari vállalat, amely kiegészíti a Richter meglévő nőgyógyászati üzletágát, fokozza a Richter specializált jellegét, továbbá elősegíti a magyar gyógyszergyár térhódítását a fontosabb európai piacokon.


View Larger Map

A Richter bejelentése szerint a PregLem élén marad a jelenlegi menedzsment. A svájci cég a közlemény szerint "a Richter Csoport megnövekedett jelentőségű nőgyógyászati üzletágának egyik kutatási és fejlesztési központjává válik, ahol elsősorban a korai klinikai fázisban lévő készítmények fejlesztésére összpontosítanak majd".