A bankok is aggódhatnak a Mal miatt

2010.10.13. 07:53
A CIB, MKB, OTP és a Raiffeisen körülbelül azonos arányban finanszírozza a Malt, a számlavezető is váltakozva ezek közül a bankok közül kerül ki, most éppen az MKB, amely a hitelezői konzorciumnak is a vezetője.

A bankoknak is minden okuk megvan arra, hogy aggódjanak pénzükért, de az állami kezelésbe vétel az ő kezüket is megköti. A Mal már nyilatkozott arról, hogy a finanszírozó bankokkal tárgyalásokat kezdett és azok megértően viszonyulnak a helyzethez.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy ilyen esetekben a finanszírozók előírják adósuknak, hogy vagyonára megfelelő összegre szóló biztosítást kössön. Az azonban eddig nem volt gyakorlat, hogy a harmadik félnek okozott kár fedezettségét, vagyis a felelősségbiztosítás meglétét, illetve nagyságát kontrollálják.

Az UniCreditnél hangsúlyozták: finanszírozási folyamatukban a biztosítások meglétét, a biztosítás értékének realitását és az esedékes biztosítási díjak fizetésének rendszerességét jelenleg is ellenőrzik. Különösen a környezetmegőrzéshez kapcsolódó projekteknél. Szerintük szigorítani kellene a hatósági előírásokat arra vonatkozóan, hogy mekkora összegre kell felelősségbiztosítást kötniük a veszélyes üzemeknek.