Egyre több a kiskereskedő

2010.10.21. 07:58 Módosítva: 2010.10.21. 07:59
A kiskereskedelem is bekerült itthon az öt legkockázatosabb iparág közé - áll a Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő harmadik negyedéves elemzésében. A cégek száma mégis növekedést mutat, az elmúlt három hónapban 6,3 százalékkal több társaság alakult, mint 2009 azonos időszakában.

A kiskereskedelemben egy felszámolásra három új cégalapítás jutott. Más szektorokban is folyamatosan nő a cégek száma, szeptember végén 554 ezer vállalkozás működött Magyarországon, ami 4,1 százalékkal haladja meg az előző évi adatot. A társaságok csupán 6,6 százalékának van tíznél több alkalmazottja és csak nyolc százalékuk éri el a 100 millió forint feletti árbevételt.

A gazdasági stabilitás és a vállalati szféra fejlődésének sikertényezője az lenne, ha egyre több cég érne el tartós stabilitást biztosító, például százmilliós éves árbevételt - mondta Keleti József, a D&B Hungária Kft. ügyvezetője.

Míg az elmúlt három hónapban átlagosan 16 napot késtek a vevők számláik kiegyenlítésével, addig az elmúlt év azonos időszakában 18-at. Az elmúlt 12 hónapban a számlák 53 százalékát határidőn belül vagy maximum egynapos késéssel fizették. Egy utalásos számla esetén az átlagos pénzhez jutási idő még igen magas, átlagosan 47 nap. A pénzhez jutási idő az ingatlaniparban, a papíriparban és az építőiparban a legmagasabb.

Tavaly októbertől idén szeptemberig 17 ezer felszámolás indult a cégekkel szemben, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző 12 hónaphoz képest.