Tovább ütik Orbán jobb kezét

2010.10.21. 14:02 Módosítva: 2010.10.21. 15:01
Matolcsy György minisztériumából kiszervezik az energiaügyet felügyelő államtitkárságokat - értesült a Stop. Ezzel az utolsó, jelentős befolyással bíró feladat is a fejlesztési tárcához kerül át. A Nemzetgazdasági Minisztérium a legkisebb csúcsminisztérium lett az új kormányzati struktúrában. A hírt lapunknak is megerősítették, úgy tudjuk, az új struktúra november elsejével áll fel.

Átkerül a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz az energiapolitika felügyelete, értesült több egymástól független forrásból a Stop. Az energiaügyért jelenleg Bencsik János, Tatabánya egykori fideszes polgármestere felel, másik szakterülete, az otthonteremtés mellett. A hírt lapunknak is megerősítették, úgy tudjuk, az új struktúra november elsejével áll fel.

Bencsik távozásával ez a terület is Fellegi Tamás szuperminisztériumához kerülhet. Az egykori Pénzügyminisztérium megszüntetésével létrehozott Nemzetgazdasági Minisztérium a legkisebb csúcsminisztérium lett az új kormányzati struktúrában. Ide kerültek a megszüntetett munkaügyi tárca feladatai, valamint átvették a pénzügyi tárcától a költségvetés készítés feladatát. De nem került hozzájuk például a vagyongazdálkodás felügyelete, ami az előző pénzügyminiszterek befolyását növelte.

Csak az álmodozást bízzák Matolcsyra

Az energiaügyi államtitkár, Bencsik János áthelyezésével a lap forrásai szerint lényegében csak elméleti szakemberek maradnak Matolcsy György minisztériumában, akik megalkothatják ugyan a Széchenyi Tervet, ám végrehajtani, vagyis a pénzosztást megszervezni már Fellegi Tamás tárcájának lesz a privilégiuma.

A Stop forrásai szerint az utóbbi hónapokban nem volt túlzottan hatékony az energiaügyi államtitkárság működése, mivel Bencsik János kinevezett ugyan két helyettes államtitkárt, de komoly munka nem történhetett, mivel az államtitkárok csak egy-egy titkárnőt kaptak, másokat nem vehettek föl.

Nemrég még arról cikkezett a kormányközeli Magyar Nemzet, hogy Matolcsy Györgyöt menesztheti a miniszterelnök. Orbán Viktor azonban megvédte miniszterét jelezve, Matolcsy a jobbkeze, amitől semmi pénzért nem válna meg.