260 millió eurót fizetnek a spanyol adócsalók

2010.10.26. 16:33
Összesen 260 millió euró bevételhez jutott a spanyol államháztartás azok után, hogy a kormány egy megállapodás keretében adóamnesztiát hirdetett a svájci HSBC bank számláin jövedelmeiket elrejtő spanyol állampolgároknak.

A spanyol hatóságok június óta 659 adófizetővel vették fel a kapcsolatot miután a bank elbocsátott munkatársai által kiszivárogtatott adatok jelentős adóelkerülést jeleztek. Carlos Ocana, spanyol pénzügyminiszter-helyettes egy parlamenti meghallgatáson elmondta, hogy az intézkedés "a spanyol történelem legnagyobb adóelkerülés elleni fellépése volt". Több érintettel azonban még mindig nem sikerült megállapodni, így ellenük adócsalás miatt hivatali eljárást kezdeményeznek - tette hozzá.

A titkos banki adatokat két, korábban a HSBC-nél dolgozó bankár adta át a francia adóhatóságnak, amely azokat több európai állam kormányának is  továbbította. Az olasz adóhivatal májusban jelentette be, hogy mintegy 7 ezer olasz állampolgárságú személy bankszámlaadataihoz jutottak hozzá, s az összesen 7 milliárd dollárnyi eszközzel kapcsolatosan vizsgálatot folytatnak.

A HSBC a mostani bejelentésre nem kívánt reagálni. Az ügy kirobbanásakor azonban elmondták, hogy Svájcban nem törvényellenes az adófizetés "elkerülése". A svájci pénzügyminisztérium szóvivője akkor kijelentette: "Az adómegkerülés esetén a svájci kormány nem köteles tájékoztatást adni. Erről az 1960-as években megkötött, a kettős adóztatást kizáró szerződés rendelkezik".

A héten Németország és Nagy-Britannia is szerződést írhat alá Svájccal az adóhatóságaik elől ott elrejtett jövedelmek kérdéséről. A német szerződés alapján Svájc a számláin tartott 200 milliárd eurónyi eltitkolt német jövedelem után mintegy 30 milliárd eurót fizetne a szövetségi államháztartásba. A megállapodás értelmében az alpesi ország nem lesz köteles számlaadatokat közölni, így megmaradhat a svájci bankok védjegyeként számon tartott diszkréció.