Nem nagyon lesz olcsóbb a kgfb-tarifa

2010.10.26. 12:57 Módosítva: 2010.10.26. 13:22
Miután a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) évek óta a gazdaságosság határán inog a biztosítóknál, további jelentős díjcsökkenés nem várható az idei kampányban - hangzott el a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) sajtótájékoztatóján.

A FBAMSZ tagjai az általuk kezelt kgfb-állományból azt kalkulálták, hogy a motor hengerűrtartalma helyett az annak teljesítményére történő díjkalkulációs átállással az ügyfelek 25-30 százalékának változik a biztosítási díja - mondta Papp Lajos a szakmai szervezet elnöke. Hozzátette, a biztosítók nagyon eltérő arányban adják meg azt, hogy az ügyfeleik hány százalékát érinti az átsorolás.

Papp Lajos úgy vélte, hogy a közölt adatok mögött az adott biztosító érdeke is meghúzódhat.

Tavaly másfél millió ügyfél váltott kötelező biztosítót a kampányban, s az idén sem várható ennél számottevően több. Az elnök szerint az azonban biztos, hogy ennél jóval többen kalkulálnak az internetes alkuszok honlapjain.

Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ gépjármű szekciójának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy aki az idén vásárolt autót, az most az év végén nem válthat biztosítót, az ő évfordulója a vásárlás napja. Ha mégis új biztosítást köt, az nem lesz érvényes, a régi pedig díjnemfizetés miatt szűnik meg. Ha közben kárt okoz, 1,5 millió forintig magának kell helytállnia.

Az idei kampányban több biztosító kínál majd egyszerűsített feltételek megadásával casco biztosítást. Papp Lajos úgy vélte, aki ilyet kötne, előtte nézze meg a szolgáltatást, ne utólag derüljön ki, hogy a fele díj mögött 50 ezer helyett 200 ezer forint az önrész.