Harmincmillió forint körüli tb-járulék-plafon lesz

2010.11.09. 15:39
A kormány valahol huszonöt- és harmincötmillió forint között állapíthatja meg a munkáltatói tb-járulék-plafont, de a legnagyobb esélye annak van, hogy ez a határ az intervallum közepe táján lesz. A döntést hamarosan egy költségvetési módosító indítvány benyújtásával hozhatják nyilvánosságra.

Jelenleg Magyarországon csak egyfajta járulékplafon van, a munkavállalói nyugdíjbiztosítási járulékra van érvényben egy felső korlát. A bruttó bérből idén 9,5 százalékos egyéni nyugdíjjárulékot vonnak le, de akármilyen sokat is keres egy alkalmazott, éves szinten maximum csak hét és fél millió forint után kell egyéni nyugdíjjárulékot fizetnie, ha valaki ennél többet keres, akkor is csak a 7,5 millió forint 9,5 százalékát vonják le tőle. (Egészen pontosan a járulékplafon napra van meghatározva, idén ez 20 440 forint, ezt felszorova 365 nappal adódik a csaknem évi 7,5 millió forintos egyéni járulékplafon. Jövőre napi 21 100 forintra, vagyis évi 7,7 millióra nő a plafon.)

Az üzleti szféra évek óta szorgalmazza, hogy a kormány állapítson meg felső határt a munkáltató által fizetendő tb-járulékra is, mondván, több környező országban van ilyen, és hiánya versenyhátrányt okoz nekünk.

Az új kabinet elhatározta, hogy felállít egy tb-járulék-plafont is, az adócsomagban utalt is rá, hogy a mindenkori költségvetési törvény határozza meg a pontos mértéket. A parlamentnek benyújtott büdzsétervből azonban hiányzik ez a rész, de a kormány hamarosan pótolja a mulasztást, és egy módosító indítvány keretében zárja le a kérdést. Úgy értesültünk, hogy valahol huszonöt- és harmincötmillió forint között lehet ez a felső határ éves szinten, de a legnagyobb esélye annak a verziónak van, amely a sáv közepe táján javasolja felállítani ezt a limitet.

A huszonöt–harmincötmilliós jövedelmi határ első blikkre soknak tűnik, kevesen keresnek ennyi pénzt Magyarországon. Mégis érdemi könnyítést jelent majd a tb-járulék-plafon a cégeknek, hiszen ők takarítják meg az igen jól kereső, vezető beosztású alkalmazottak után fizetendő 27 százalékos járulékteher plafon feletti jövedelemre eső részét. Információink szerint huszonöt–negyvenmilliárd forintról mondana le a költségvetés, vagyis ennyit megspórolnának a vállalatok.