A Soproni kékfrank ötletgazdája is az MNB-be megy

2010.11.15. 12:54 Módosítva: 2010.11.15. 12:58
Matolcsy György korábbi informális tanácsadóit, Varga Istvánt és Róna Pétert jelöli a jegybank felügyelőbizottságába a Jobbik és az LMP, az MSZP Katona Tamást delegálja.

Túlsúlyba kerülnek a mostani kormánypártokhoz közelállók a jegybank felügyelőbizottságában, noha formálisan ugyanannyi személyt jelölnek a testületbe a kormánypártok és az ellenzéki pártok.

Mint beszámoltunk róla, a testület elnökének Járai Zsigmond volt jegybankelnököt és ex-pénzügyminisztert a legnagyobb frakció jogán a Fidesz delegálja. Az ellenzéki pártok közül az LMP Róna Pétert, a Jobbik pedig Varga Istvánt jelöli. Úgy tudjuk, mindketten Matolcsy György informális tanácsadói, illetve azok voltak a nyáron. Varga István egyébként a Soproni Kékfrank pénzhelyettesítő utalvány létrehozásának egyik kezdeményezője volt, és a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének alelnöke. Róna Péter még tavasszal, kora nyáron teljes mellszélességgel kiállt az új kormány mellett, bár az IMF hazaküldése körül már kritizálta a kabinetet.

Az MSZP Katona Tamást, volt pénzügyminisztériumi államtitkár lesz jelöli.

A Fidesz Járai Zsigmond mellett Madarász Lászlót, a Malév felügyelőbizottságának jelenlegi elnökét jelöli, aki a Postabank vezérigazgatója volt 1998-2002 között. A KDNP jelöltje Szényei Gábor András, informatikai szakember, aki 2007-től már tagja volt a jegybank felügyelő bizottságának.

A testületet holnap választja meg a parlament. Az fb-nek még két tagja lesz, egyikük a nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György képviselője, másikuk Matolcsy által jelölt szakértő. Őket nem a parlament választja.

Az fb-nek most annyi a szerepe, hogy az MNB mint intézmény gazdálkodását ellenőrzi, a monetáris politika vitelébe, a szakmai munkába nem szólhat bele. A jelöltek neve azonban arra enged következtetni, nem kizárt, hogy a jövőben némi változás állhat be az fb funkciójában.