Már csak az interneten játszunk?

2010.11.16. 08:03
A játékadó-bevételek 2009-ben elkezdődött csökkenése a gazdasági tárca számításai szerint jövőre is folytatódni fog: az idén várható 53 milliárd forint után jövőre csak 48,5 milliárd forint folyhat be a büdzsébe.

Az idei első kilenc havi adatok szerint 39,9 milliárd forint játékadó folyt be, ami a várható teljesítés 75,2 százaléka. A sorsolásos játékok esetében összességében 12 százalékos bevételcsökkenés várható a következő évben. A fogadásos játékok közül a tip-mixnél számolnak növekedéssel, a többiek esetében stagnálás vagy visszaesés várható.

A kaszinók forgalma is csökken jövőre, ebből következően itt 7,7 százalékos bevétel-visszaesés következhet be. A várakozások szerint jövőre csökkenhet a pénznyerőautomata-játékhelyek száma is, emiatt ötszázalékos visszaeséssel számolnak.

Új elemként jelentkezik 2011-ben a kártyatermek játékadója. Eddig négy ilyen terem üzemeltetésére adtak ki engedélyt, ebből jövőre százmillió forintja származhat az államnak. Szakemberek szerint a csökkenő számok nem a játékkedv mérséklődéséből fakadnak, a háttérben az illegális online szerencsejáték térnyerése lehet. Az internetes szabályozás hiánya is hozzájárul ahhoz, hogy a piac recesszióval küzd, így az állam is évről évre kisebb játékadó-bevétellel számolhat.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) egy ideje szorgalmazza a jogszabályi változásokat - leginkább azért, hogy a legnagyobb konkurenciát jelentő internetes játékok visszaszoruljanak. Az általuk javasolt szabályozással 15 milliárdhoz juthatna az állam, úgy, hogy a sportfogadás továbbra is állami monopólium maradna - mondta a Napi Gazdaságnak Schreiber István, a MSZSZ elnöke.