Több magyar beszállítót szeretne a Siemens

2010.11.16. 12:47
A Siemens csoport a korábbinál is nagyobb szerepet szán a magyarországi beszállítóknak, elsősorban a kis- és közepes vállalkozásoknak - mondta Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A csoport arra számít, hogy az októberben indult 2010-2011-es üzleti évben elindulhatnak azok a nagy állami fejlesztési projektek, amelyekben a Siemens, technológiai tapasztalata és szakértelme folytán hagyományosan fontos szereplő - mondta a vezérigazgató.

Dale A. Martin kifejtette: cége nem a gyors növekedést célozza meg, hanem azt, hogy a Siemens pozíciója fokozatosan megerősödjön az országban és a régióban. Ezt a célt szolgálja az együttműködés erősítése a vállalatcsoporton belül, a partnerekkel, a beszállítókkal és a megrendelőkkel, illetve tágabb értelemben a cég egész külső környezetével.

Az állami megrendelések és az exportteljesítmény stabil növekedése  a Siemens magyar beszállítóira is hat, hiszen a cég legtöbb projektjében már ma is 50 százalék körüli a magyar beszállítók aránya, s ez elérheti a 70 százalékot is.

A szeptember végén véget ért  üzleti évben a csoport forgalma 89,7 milliárd forint, adózott eredménye pedig 4,04 milliárd forint volt. Egy évvel korábban a bevétel 84,7 milliárd forintot, a nyereség pedig 4,75 milliárd forintot tett ki. A bevétel mintegy felét a belföldi forgalom, másik felét az export teszi ki.

Az ipar, az energia és az egészségügy területén működő 1.857 alkalmazottat foglalkoztató csoport összes beruházása 12,5 milliárd forint volt 2008 és 2010 között. Az elnök-vezérigazgató közölte, a csoport 100 új munkatársat keres. A vezérigazgató bejelentette, hogy a Siemens AG nemzetközi stratégiájának megfelelően Magyarországon is integrálják a termelő vállalatokat: ennek megfelelően a Siemens Erőműtechnika Kft. és a Siemens Transzformátor Kft. egyesül a Siemens Zrt.-vel.