A többségnek nem lesz gázáremelés

2010.11.18. 14:21
Az egyetemes szolgáltatásban fogyasztók 57 százalékánál nem lesz gázáremelés január elsejétől, a legmagasabb sávokban 9,3 százalékot emelnek. 2011 közepéig megmarad a gázártámogatás.

A nagycsaládosoknak, az átlagfogyasztóknak, a szegényeknek és a nyugdíjasoknak nem emelik a gáz árát – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A kormány az új egyetemes szolgáltatásban érvényes árképlet során 60 százalékban veszi majd figyelembe az orosz importgáz árát, valamint 40 százalékban a holland gáztőzsdén kialakuló spot árakat – jelentették be a mai kormányszóvivői tájékoztatón.

Blokkosított tarifa

2011-től a lakossági földgázszolgáltatás esetében is bevezetik a több blokkos tarifát. Ennek értelmében évi 1200 köbméteres fogyasztásig nem lesz emelés, ezt követően sávos rendszerben emelkednek a tarifák, de a gyerekek után járnak majd kedvezmények.

A lakossági fogyasztók 57 százalékánál nem, 9 százaléknál 0,7 százalékos lesz az emelés,  de a legmagasabb fogyasztási sávokban sem lesz nagyobb az emelés 7,8, illetve 9,3 százaléknál, mondta Fellegi Tamás. Gyerekenként 150-200 köbméter kedvezményt kaphatnak majd a három vagy több gyermekkel rendelkező családok.

 Fogyasztói kategória (m3/év)  Áremelés mértéke (%)  Fogyasztói érintettség (%)
 0 - 1200  nincs  57
 1200 - 1500  0,7  9
 1500 - 2000  4,5  13,7
 2000 - 2500  6,1  9,3
 2500 - 3000  7,1  5
 3000 - 3500  7,8  2,5
 3500 - 4000  9,3  3,5

Marad a támogatási rendszer

A gázár-támogatási rendszer a következő év közepéig életben marad, erre 26,5 milliárd forintot el is különített a kormány és 930 ezer családot érint majd.

"Európában csak három országban fizetnek többet a gázért a magyaroknál. Az előző időszak áremelései csak kismértékben magyarázhatók a nemzetközi tendenciákkal. Amikor az új kormány átvette a kormányzást, világossá tette, hogy száműzi a megszorító jelleget, azonban olyan árszabályozási rendszert örököltek, amelyben az energiaszolgáltatók kétszámjegyű emelést szerettek volna. Óriási politikai és szakmai siker, hogy dacára az inflációnak és egyéb tényezőknek, szinten tudjuk tartani a gáz árát" - vélte Fellegi. Emlékeztetett: szemben az előző kormánnyal, ők sosem ígérték, hogy nem lesz gázáremelés.

Kőolajtól és dollártól is függ az ár

A kőolaj tőzsdei árváltozása hatással van a kőolajtermékek árára, amelyek közvetlenül befolyásolják a hosszú távú szerződéseken keresztül vásárolt hazai import földgáz árát. 

A földgáz árának változása azonban nem csak a hosszú távú hazai importtal függ össze, az adás‐vétel módjától, a gázminőségtől és kitermelési helytől is függ. Másként alakul a hosszú távú kereskedelmi szerződésekben rögzített gáz ára, és a piacról beszerzett spotgázár: előbbit rögzített képletek szerint számolják, utóbbi a le nem fedett földgázmennyiségek aktuális kereslete‐kínálata hatására alakul ki.

A piaci gázárnak ugyanakkor van hatása a hosszú távú szerződések áraira is, de ez késletett és közvetett. A hazánkba érkező földgáz árát a dollár árfolyama is befolyásolja, mivel az importszerződések többségét dollárban kell fizetnI. 

A miniszter szerint az új szabályozás politikailag és szakmailag kezelhető a piac számára: az új árrendszert az indokolatlan költségek helyett a hosszú távú kiszámíthatóság, az elismert költségek megtérülése és az elvárhatónál nem nagyobb profit jellemzi.

Nem tetszik a szolgáltatóknak

A szolgáltatók tetszését nem nyerte el az új rendszer, amely nyomán több iparági szereplő lehet veszteséges jövőre, legrosszabbul pedig a zömében kisfogyasztó ügyfélkörrel rendelkező szolgáltatók járhatnak. A cégek által indokoltnak tartott 15-20 százalékos áremelések elmaradása milliárdos kiesést okozhat az ágazatban.

A piaci szereplők további egyeztetést és a jogszabály szükséges módosításainak mielőbbi kimunkálását sürgetik, többek között azért is, hogy gördülékenyen lehessen bevezetni a lakosságot érintő sávos gázárszámítási rendszert. Az egyetemes szolgáltatóknál jelentős informatikai fejlesztésekre lesz szükség a sávos gázár bevezetése miatt, és a felkészüléshez nagyon rövid idő áll rendelkezésre.

"Szeretnénk folytatni a tárgyalásokat a kormánnyal, hogy olyan árszabályozás jöjjön létre, amely a fogyasztók hosszú távú érdekeit is szolgálja, és nemcsak rövidtávon minimalizálja az árat" - mondta Kutas István, az E.ON szóvivője. Szerinte  az már biztosan látszik, hogy  a cégcsoport eddig is veszteséges gázüzletága ezután is az lesz.

A gázkereskedők negyedévente fordulnak a Magyar Energiahivatalhoz (MEH) az árváltoztatási kérelmükkel. A hivatal, ha indokoltnak találja az áremelést, rábólint. A MEH korábban szinte minden költség áthárítását indokoltnak látta, így az utóbbi évben megugrottak az energiaárak. A kormány ezért nyáron az árak befagyasztását kérte, amíg nem születik meg az új, uniós irányoknak megfelelő, “valós árakat leképező” árszabályozás sémája.