Nem győzik majd a kötelezőt a biztosítók?

2010.11.19. 08:16
Az idei év első kilenc hónapjában 90 milliárdos díjbevétellel 64 milliárdos kárkifizetés áll szemben, erre jön most a harminc százalékos díjcsökkentés.

Nagy gond lehet a jövő évben a kötelező biztosításokkal a drasztikusan, 30 százalékkal zuhanó átlagdíjak nyomán - ez olvasható ki a Magyar Biztosítók Szövetségének III. negyedéves adataiból. A biztosítók eszerint az év első kilenc hónapjában 90,529 milliárd forint díjbevételt gyűjtöttek be az ügyfelektől - 7,6 milliárd forinttal (7,8 százalékkal kevesebbet), mint egy éve. A díjbevétel csökkenésére jellemző, hogy ennél kevesebb díjat utoljára 2005 első kilenc hónapjában szedtek be a biztosítók. Aligha meglepő, hogy a kgfb piaci súlya a nem életbiztosítások területén hétéves mélypontra, 28,83 százalékra csökkent – írja a Napi Gazdaság.

Ehhez képest ugyanakkor károkra a társaságok szeptember végéig 64,3 milliárd forintot fizettek ki az ügyfeleknek - ez kevesebb mint 1 milliárd forinttal múlja alul a tavalyi teljes évi kárráfordítási összeget. Tavaly szeptember végéhez képest a kárráfordítás növekedése a statisztikák szerint több mint 36 százalékos volt. A fentiek nyomán a díjbevételre vetített kárhányad 71,06 százalék lett, amelynél magasabb szintet utoljára 2007 végén regisztrált a piac.

Mint azt már többször jeleztük: a Mabiszban komoly vita folyik a statisztika kapcsán arról, hogy a korábbi években az üzletági eredmény terhére megképzett tartalékok felszabadítása egyes cégeknél csökkenti a kárhányadot, s így eltorzítja az adatokat. Sokan ennek tudják be a tavaly év végi 52 százalékos üzletági kárhányadot, ami a szereplők egyöntetű véleménye szerint nem adott valós számot az üzletágban rejlő kockázatokról. Ami a mostani adatot illeti: a hirtelen megugrás nyomán sokan vélik úgy, hogy lassan kifogynak a tartalékok. Márpedig ha ez igaz, akkor a mélypontra, 17 ezer forint közelébe jutó éves átlagdíjak nyomán biztosítók sorának okozhat majd komoly gondot az üzletág fenntartása. Ne feledjük: az idei kampányban azok a biztosítók is átlag 10 százalékkal csökkentették átlagdíjaikat. Amelyikük "nullára" jön ki ügyfélszámban a váltás után - a csökkenő átlagdíjak miatt - csökkenő díjbevételt fog realizálni, miközben a kárráfordításokban biztosan nem várható majd ilyen mértékű csökkenés. Amelyik biztosító pedig ráadásul ügyfelet is veszít majd az esetleg eddig sem túl nagy állományából, azt "agyonnyomhatják" az üzletági fix költségek.